Livni legger seg til venstre for Arbeiderpartiet

Når det gjelder spørsmål i konflikten med palestinerne ser Tzipi Livni ut til å bli en sterkere kritiker av regjeringen enn Shelly Yachimovich og Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets leder Shelly Yachimovich. (Foto: Det israelske arbeiderpartiet)
Arbeiderpartiets leder Shelly Yachimovich. (Foto: Det israelske arbeiderpartiet)

Tzipi Livni er tidligere leder av Kadima-partiet og tidligere utenriksminister i Ehud Olmerts regjering. Nå leder hun et nystartet parti.

Onsdag 19. desember 2012 beskyldte hun statsminister Benjamin Netanyahu for å bygge i Øst-Jerusalem og på Vestbredden for å vinne stemmer til sitt parti, Likud (som nå stiller felles liste med Avigdor Liebermans parti Israel Beiteinu). Riktignok gjorde også regjeringen hun satt i det. Men hun hevder at det de bygget, var i samsvar med fredsprosessen, mens dagens bygging ikke er det. – Det er vel kanskje ikke alle som ser den store forskjellen.

Talsmenn for regjeringen svarte at alle tidligere regjeringer, inkludert den Tzipi Livni satt i, har bygd i Øst-Jerusalem, og det vil Netanyahus regjering fortsette med. Dette er en planleggingsprosess som har gått over flere år. Å bygge i sin hovedstad er en rett Israel har, ikke noe man gjør for å demonstrere et eller annet.

Politisk analytiker Mitchell Barak ble intervjuet. Han sa at dette er helt avgjørende for Likud. Partiet føler seg på tynn is i forhold til sosiale saker med fattigdom og økonomi. Derfor vil Likud, med statsminister Netanyahu i spissen, rette oppmerksomheten mot bosetninger, forsvarspolitikk og Jerusalem.

De som stemmer på Likud og Israel Beiteinu, liker bosetninger og at Øst-Jerusalem hører med til Israels hovedstad. De liker det enda bedre når Europa og USA fordømmer det. Da flokker de seg rundt statsministeren. Verdens reaksjoner passer glimrende for Netanyahu.

Det er litt interessant at lederen for Arbeiderpartiet, Shelly Yachimovich, er forsiktig i sin kritikk av utbyggingen. Partiet satser på sosiale saker, men følger Netanyahu langt på vei i forholdet til palestinerne. Livni forsøker å markere seg som et alternativ i så måte.

Forrige artikkelFant sjekker med sum på 2,8 milliarder i Vestmuren
Neste artikkelKraftig lønnsvekst for sykepleiere etter streik
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no