Kjønnsnøytral bønneseksjon ble innviet

Handelsminister Naftali Bennett innviet onsdag den nye kjønnsnøytrale bønneseksjonen ved Vestmuren. "Women of the Wall" gruppen fortsetter kampen for flere rettigheter.
Fem av kvinnene bak Women of the Wall er omgitt av pressefotografer, under en aksjon ved Vestmuren. (Illustrasjon: Tal King, flickr.com)
Fem av kvinnene bak Women of the Wall er omgitt av pressefotografer, under en aksjon ved Vestmuren. (Illustrasjon: Tal King, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

En lang intern-religiøs strid har funnet en foreløpig kompromissløsning i Jerusalem. Jødedommens helligste sted, Vestmuren, har siden 1967 vært juridisk og religiøst underlagt den ortodoks-jødiske forståelsen av “halacha”. Men religiøse myndigheter gitt sin noe motvillige velsignelse, til at også andre jødiske retninger kan praktisere sine tradisjoner fritt.

Fram til de siste tiårene har det ikke vært mange som har klaget over at for eksempel kvinner og menn er separert, og at kun menn kan lese fra Torahen ved muren til den gamle jødiske tempelplassen. Men reformjødedommen og konservativ jødedom, to mer pragmatiske tilnærminger til jødisk liv, vokser som aldri før i USA. I reformjødedommen kan også kvinner fungere som rabbinere og lese fra Torahen, akkurat som menn. De to retningene får også stadig økt tilslutning i Israel.

USA er samtidig det landet i verden med flest jødiske statsborgere, med unntak av Israel. At de mer pragmatiske jødene har følt seg fremmedgjort når de besøker Vestmuren, er derfor ikke bare et problem for den jødiske enhet. Men det er et “turistøkonomisk” problem. Føler amerikanske jøder seg ikke hjemme når de besøker Israel, så kan de slutte å komme tilbake.

I dag ble endelig den kjønnsnøytrale bønneseksjonen som regjeringen vedtok innviet i Jerusalem, opplyser Yedioth Aharonoth. Handelsminister Naftali Bennett, som også har ansvar for å opprettholde god kontakt med diasporaen, holdt en tale under markeringen.

– Jeg har store nyheter å bringe til den jødiske verden. I dag, for første gang noen sinne, åpner vi en ny “azhara” (bønneseksjon) ved Vestmuren. Fram til nå har vi hatt mennenes bønnested og kvinnenes bønnested. I dag har vi også “azharat israel”, som er åpen for familier og for alle mennesker i Israel, sa Bennett.

Lederne til konservative og reformjøder verden over har ønsket den nye bønneseksjonen velkommen, selv om de helst skulle sett at kjønnssegregeringen på de to andre bønnestedene falt bort. Men den nåværende løsningen var en kompromissløsning som regjeringen kom fram til, med det israelske overrabbinatet og rabbiner Shmuel Rabinowitz, som har det religiøse ansvaret for Vestmuren.

Selv om de fleste altså er fornøyde med den nye løsningen, er det langt fra alle. Protestbevegelsen Women of the Wall, som gjennom sine aksjoner ved Vestmuren presset fram den nye løsningen, synes ikke det er tilfredsstillende. Tidligere har bevegelsens ledere signalisert at de kan leve med endringene, men har nå snudd. De ønsker ifølge den jødiske avisen Forward at kvinner skal kunne bære “tefillin” (bønnereimer) og lese Torahen på kvinnenes vanlige bønnested.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise