Økende jødisk besøk på Tempelplassen

Antallet jøder som besøker Tempelplassen øker, men det er fortsatt bare noen få titalls om dagen.

Unge religiøse jøder på Tempelplassen tidligere denne måneden. (Foto: Yeraeh)
Unge religiøse jøder på Tempelplassen tidligere denne måneden. (Foto: Yeraeh)

Den israelske avisen Makor Rishon har publisert følgende tall for besøk av jødiske israelere på Tempelplassen.

  • 2009 – 6.568 besøk
  • 2013 – 8.528 besøk
  • 2014 – 10.906 besøk

Selv om besøket har økt betydelig, er det fortsatt relativt lave tall – omkring 35 jøder om dagen, seks dager i uka.

I sommersesongen er Tempelplassen åpen for jødiske turister fra 07.30 til 11.00 på formiddagen og 13.30 til 14.30 på ettermiddagen. Israelsk politi slipper inn religiøse jøder i grupper på 10-15, og de blir fulgt rundt på plassen av israelske politimenn og muslimer fra Waqf som passer på at de ikke hvisker bønner eller bøyer seg i ærefrykt.

Times of Israel har intervjuet flere av de jødiske aktivistene som drømmer om å gjenopprette jødisk religiøs praksis på Tempelplassen. De siste tiårene har stadig flere jødiske religiøse ledere åpnet for besøk på plassen. Arnon Segal (35) sier en gjenoppbygging av bronsealteret til det gamle jødiske tempelet ikke ville komme i konflikt med noen av de eksisterende muslimske bygningene på plassen.

– Al-Aqsa moskéen ligger utenfor de hellige grensene for Tempelplassen. Med noe godvilje fra muslimene og mer mot fra vårt jødiske lederskap kunne vi alle funnet ut av det med hverandre, mener Segal. Han forteller at han “nesten hver uke” ser flagg fra Hamas, Hizbollah og Nusra Front på plassen.

Israelere som advarer mot jødisk religiøs aktivitet på Tempelplassen påpeker at enhver endring av status quo på plassen vil føre til alvorlig arabisk vold. Noen rabbinere har tradisjonelt frarådet jøder å gå inn på Tempelplassen for å unngå å gå inn i området som en gang var de helligste deler av tempelet.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise