Tror ambassadeflytting kan bidra til fred

Mens noen truer med at helvetes porter vil åpne seg, mener andre at flytting av USAs ambassade til Jerusalem kan bidra til å skape fred.
Analytiker Eran Lerman tror flytting av USAs ambassade til Jerusalem kan skape fred, og ikke bråk. (Foto: US Embassy in Israel)
Analytiker Eran Lerman tror flytting av USAs ambassade til Jerusalem kan skape fred, og ikke bråk. (Foto: US Embassy in Israel)

Under den såkalte fredskonferansen i Paris på søndag advarte flere europeiske toppleder mot at USA flytter sin ambassade til Jerusalem. Blant annet sa Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault til NRK at «en amerikansk ambassade i Jerusalem er farlig for fredsprosessen». Også Norges utenriksminister, Børge Brende, har advart mot ambassadeflyttingen og sagt at det «ikke er noen god ide».

Eran Lerman ser positivt på en eventuel flytting av USAs ambassade. (Foto: Privat)
Eran Lerman ser positivt på en eventuel flytting av USAs ambassade. (Foto: Privat)

Nå tar Eran Lerman til motmæle mot de som mener ambassadeflyttingen er til hinder for fred. Lerman er tidligere medarbeider i det nasjonale sikkerhetsrådet i Israel og skribent for Begin-Sadat-senteret for strategiske analyser. I motsetning til dem som forutsier katastrofale konsekvenser om USA plasserer ambassaden sin i Jerusalem, tegner Lerman et langt mer positivt bilde. Han tror flyttingen kan bidra til fred.

«Det vil ta luften ut av en virkelighetsfjern oppfatning av Jerusalem-spørsmålet, og justere hva palestinerne i realiteten kan forvente å få ved forhandlingsbordet. Det vil sende et budskap om at USA står for sitt ord, og at de nekter å bøye av for trusler om vold,» skriver Lerman i et innlegg på senterets egen hjemmeside.

 

Frykter skremselspropagandaen kan trigge radikale islamister

Lerman understreker at ambassadeflyttingen må bli utført på en ryddig måte, og i forståelse med sentrale arabiske land. Mange av dem er svært opptatt av trusselen fra islamister og Iran, og ønsker å knytte sterkere bånd til USA enn tidligere.

«Jerusalem er Israels hovedstad, og ingen tale i FN kan forandre det faktum. Det er grunn nok alene til å flytte ambassaden, men i det lange løp kan det også styrke muligheten til fred. Denne påstanden står i grell kontrast til de langt mer dystre spådommene som kom fra fredskonferansen i Paris,» skriver Lemann.

Han viser også til at USAs avtroppende utenriksminister, John Kerry, har advart Donald Trump mot å flytte ambassaden. Kerry sa det «kunne føre til en eksplosjon i regionen». Lermann mener slike utsagn er farlige og kan presse radikale islamister til å føle seg forpliktet til å innfri de voldelige og negative spådommene.

«Som vi har opplevd mange ganger tidligere, vil det å gi etter for palestinske og arabiske krav svekke mulighetene for fred. En hard dose realisme er kanskje det som må til for å få i gang seriøse forhandlinger», skriver han.

 

Vestlige politikere skaper illusjoner hos palestinerne

Analytikeren, med over 20 års fartstid i den militære etterretningen, mener det er helt usannsynlig at noen israelsk regjering i overskuelig framtid vil gå med på å dele Jerusalem i to. Derfor mener han mange politikere skaper urealistiske forhåpninger hos palestinerne når de snakker om Jerusalem som en hovedstad for to folk.

«Jo raskere denne illusjonen forsvinner, jo bedre. Et krav som innebærer ødeleggelse av Jerusalem, og tvangsflytting av hundretusenvis av jøder fra deres hjem, er ikke stedet å begynne. Dette må palestinerne ta innover seg hvis de to sidene skal sette seg ned og forhandle om realistiske avtaler», skriver han i innlegget sitt.

Lermann viser til at et flertall av israelere støtter tostatsløsningen, men ikke på palestinske vilkår. En symbolsk handling, som det å flytte ambassaden til Jerusalem, kan bidra til å svekke palestinernes urealistiske krav og forventninger.

«Det vil også sende et tydelig signal til palestinerne, inkludert sentrale personer i Mahmoud Abbas egen Fatah-organisasjon, om at deres trusler om vold – og at «de skal åpne helvetets porter» – ikke fungerer, og at slikt ikke lenger vil bli tolerert fra en mottaker som får svært mye i økonomisk støtte fra USA,» skriver analytikeren.

John Kerry får kritikk for å true med "en eksplosjon i regionen" hvis USA flytter ambassaden til Jerusalem. Her er den avtroppende utenriksministeren i samtale med Mahmoud Abbas i Jordan 26. mars 2014. (Illustrasjonsfoto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)
John Kerry får kritikk for å true med «en eksplosjon i regionen» hvis USA flytter ambassaden til Jerusalem. Her er den avtroppende utenriksministeren i samtale med Mahmoud Abbas i Jordan 26. mars 2014. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet / Flickr.com)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise