Store protester mot ny sikkerhetssjekk

Over 50 personer ble skadet i opptøyer på grunn av metalldetektorer ved Tempelhøyden.

Palestinsk ungdom lager opptøyer på Vestbredden. Tenketanken JCPA mener en bedre palestinsk økonomi vil få færre palestinere til å bedrive slike aktiviteter. (Foto: Noam Moskovich)
Det er stor støtte til voldelige opptøyer blant den palestinske befolkning. (Illustrasjonsfoto: Noam Moskovich)

Etter fredagens terrorangrep ved Tempelhøyden i Jerusalem, hvor to drusiske politibetjenter ble skutt og drept, har israelske sikkerhetsmyndigheter innført strengere sikkerhetstiltak for personer som skal inn på det hellige området. Blant annet må besøkende som skal inn og be ved Al-Aqsa-moskeen nå gjennom en metalldetektor før de slipper inn på området. Målet er å unngå nye terrorangrep.

Men sikkerhetstiltakene har ikke falt i god jord hos muslimske ledere, som har oppfordret til protester mot de nye sikkerhetstiltakene. Natt til tirsdag brøt det ut store opptøyer i Øst-Jerusalem. Minst 50 personer skal ha blitt skadet i konfrontasjon med politiet. Protestantene kastet både steiner og brannbomber mot politiet, skriver den israelske avisen Times of Israel.

Opptøyene skjer etter at Fatah, partiet til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, tidligere på dagen oppfordret til en «dag med raseri» i protest mot at besøkende må gjennom metalldetektorer. Jerusalems politisjef Yoram Halevi sier mange av dem som deltok i de voldelige opptøyene natt til tirsdag var oppildnet av det palestinske lederskapet. De nye sikkerhetstiltakene vil ikke bli fjernet.

– Vi er fast bestemt på å forbedre sikkerheten etter at to politibetjenter ble drept. Mens deres familier fortsatt sørger, kan vi ikke bare la dette passere, sier Halevi.

En politibetjent ble skadet i nattens opptøyer. Tirsdag morgen skal det være rolig i Jerusalem igjen, men politisjefen sier at stemningen i byen fortsatt er svært spent.

22 år gamle Kamil Shnaan (t.v.) og 30 år gamle Haiel Sitawe ble drept i fredagens terrorangrep. (Foto: Politiet)
22 år gamle Kamil Shnaan (t.v.) og 30 år gamle Haiel Sitawe ble drept i fredagens terrorangrep.
Forrige artikkelTerroren i Jerusalem hylles av flere hundre i Sverige
Neste artikkelGjentok løftet om å flytte ambassaden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.