Kommer Trump til å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad?

Egypt og Jordan advarer om at en slik kunngjøring kan skade fredsprosessen.

UNESCO prøver å undergrave Israels tilknytning til Jerusalem. (Foto: Florent Lamoureux/Flickr)
I løpet av oktober 2018 kom det nesten en halv million turister til Israel. (Foto: Florent Lamoureux/Flickr)

Utenriksministerne i Jordan og Egypt, de eneste arabiske landene som har signert en fredsavtale med Israel, advarer Trump-administrasjonen mot å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, skriver Yedioth Ahronoth.

Den siste tiden har det haglet med spekulasjoner om at USAs president Donald Trump på onsdag vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Den jordanske utenriksministeren Ayman Safadi skriver i en Twitter-melding at han har snakket med USAs utenriksminister Rex Tillerson og advart om at en slik erklæring kan få alvorlige konsekvenser.

– Resultatet av en slik beslutning vil bli stor vrede i den arabiske og muslimske verden, ytterligere spenning og ødelegge alle fredsforsøk, skriver Safadi.

Også den egyptiske utenriksministeren Sameh Shukri har kontaktet Tillerson og understreket at det vil skade forsøkene på å få til en fredsprosess.

– Den juridiske statusen til Jerusalem og dens religiøse og historiske status krever forsiktighet når det gjelder dette følsomme temaet, som handler om det palestinske folket og statusen til Jerusalem blant arabere og muslimer.

Generalsekretæren i Den arabiske liga, Ahmed Aboul Gheit, har også omtalt ryktene. Han sier en slik kunngjøring vil føre til ytterligere strid i regionen.

Det er ikke overraskende at arabiske land reagerer på ryktene, men i Israel og blant Trumps støttespillere blir de tatt godt imot. Dette var et av Trumps løfter i den amerikanske presidentvalgkampen. Likevel er det lite trolig at Trump kommer til å flytte USAs ambassade til Jerusalem i denne omgang, som han også har lovet.

Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF, forklarer i denne videoen hvorfor det vil være riktig av Donald Trump å flytte USAs ambassade til Jerusalem:

Forrige artikkelTo pågrepet for soldat-drap
Neste artikkel– En krig er nærmere enn folk tror
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.