Fake news i Norge før Trumps Jerusalem-tale

Historieprofessor Hilde Henriksen Waages fake news og NTBs krumspring.

Donald Trump og Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Donald Trump og Benjamin Netanyahu. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

På kvelden onsdag 6. desember norsk tid skal president Donald Trump holde en tale hvor det er forventet at USA gir anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. I følge anonyme tjenestemenn i Det hvite hus kommer han også til å varsle at USA begynner flyttingen av sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. En flytteprosess vil antakeligvis ta flere år. Allerede i 1995 vedtok Kongressen ambassadeflytting, men siden har skiftende presidenter utsatt flyttingen et halvår om gangen.

 

Hilde Henriksen Waages fake news

Professor i historie ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage, bruker sterke ord når hun kommenterer til Dagbladet.

– Trump tar her i den verste saken, den som vil sette flest sinn i kok. Alt som heter kompromisser, fred og forsoning kan man bare glemme, sier Waage.

Professoren tar feil. I en rekke forhandlingssituasjoner har palestinsk side godtatt at Israel beholder kontrollen over Vest-Jerusalem og de jødiske bydelene av byen. Israel har hatt sine regjeringsinstitusjoner i byen i snart 70 år, og USAs anerkjennelse er først og fremst en bekreftelse av faktum. En anerkjennelse er også en støtte til det jødiske folkets suverenitet i sin tre tusen år gamle hovedstad, og det er palestinsk og arabisk sides avvisning av jødiske rettigheter i området som hindrer fred og forsoning. Palestinerne kjemper for arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57, men avviser at Israel kan forbli verdens eneste jødiske stat.

Enten trenger Waage et grunnkurs i Jerusalems historie, ellers så trenger Dagbladets journalister et grunnkurs i å gjengi intervjuobjekter korrekt.

– Etter at Israel okkuperte og annekterte Jerusalem som sin hovedstad i 1967, har så godt som ingen land anerkjent dette. På det tidspunktet lå Jerusalem på jordansk territorium, og skulle bli hovedstaden i Palestina, sier Waage.

Dette er ren fake news. Israel okkuperte og annekterte Øst-Jerusalem i 1967. På det tidspunktet var Øst-Jerusalem ulovlig okkupert og ulovlig annektert av Jordan (bare Storbritannia og Pakistan anerkjente anneksjonen). Det var den gang ingen bevegelse mot en palestinsk stat, og Jordan brukte mest energi på å ødelegge jødiske synagoger i området. Israel, som hadde kontrollert Vest-Jerusalem siden 1948, erobret Øst-Jerusalem i en lovlig forsvarskrig.

 

NTBs krumspring

I en artikkel om saken gjengir NRK en faktaboks fra nyhetsbyrået NTB. De første setningene lyder slik:

«FNs delingsplan for Palestina fra 1947 slo fast at Jerusalem skulle være under internasjonalt styre.

Etter krigen i 1948 og opprettelsen av staten Israel, kontrollerte Israel det meste av Palestina, inkludert den vestlige delen av Jerusalem.

Jordan tok kontroll over Vestbredden med Øst-Jerusalem, som inkluderer gamlebyen. Der ligger Haram al-Sharif, som jødene omtaler som Tempelhøyden.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.»

Merk NTBs ordvalg. Jordan «tok kontroll», Israel «okkuperte». Mens sannheten er at Jordan okkuperte og annekterte ulovlig. Israel okkuperte lovlig og annekterte i kraft av tre tusen år gammel nasjonal, religiøs og historisk jødisk tilknytning til Jerusalem. Etter krigen i 1967 slo FNs sikkerhetsråd fast at alle stater i området hadde rett på sikre og anerkjente grenser. Det har palestinerne inntil i dag ikke vært villig til å gi israelerne.

Les ti grunner til hvorfor det er riktig å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Forrige artikkel«Å overgi seg til trusler om vold og terrorisme vil være et tegn til svakhet»
Neste artikkelNorsk studentorganisasjon skal behandle forslag om akademisk boikott av Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.