– Jerusalem er Israels hovedstad

USA flytter ambassaden fra Tel Aviv til Israels hovedstad Jerusalem.
Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. I bakgrunnen visepresident Mike Pence. (Foto: Skjermdump)
Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. I bakgrunnen visepresident Mike Pence. (Foto: Skjermdump)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Onsdag kveld norsk tid kom USAs president Donald Trump med en historisk tale hvor han anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Trump sa også at USA vil starte arbeidet med å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Jeg har bestemt meg for å offisielt anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, sa den amerikanske presidenten i den nå historiske talen.

Trump startet med å si at det ikke blir fred av å gjenta tingene som tidligere har feilet. Han sa det var på tide å tenke nytt og ha en ny tilnærming til konflikten mellom Israel og palestinerne. Noe annet ville være dårskap.

– Dette er bare å erkjenne realiteten og dette er det riktige å gjøre.

Han viste til at den amerikanske kongressen med overveldende flertall allerede i 1995 vedtok å anerkjenne Jerusalem og flytte den amerikanske ambassaden dit, men at amerikanske presidenter har utsatt avgjørelsen fordi man har trodd at det ville gjøre det enklere å få til en fredsavtale.

– Denne avgjørelsen har blitt utsatt i mange år fordi man trodde det ville gjøre det enklere å skape fred, men vi er ikke nærmere fred nå enn vi var for tyve år siden. Nå er det på tide å tenke nytt, sa Trump og viste til at mange presidenter før ham hadde lovet å flytte USAs ambassade.

– Mange presidenter har gjort dette til et stort valgløfte uten å innfri. I dag innfrir jeg mitt løfte, sa Trump, som i valgkampen lovet å flytte ambassaden.

Presidenten understreket at dette ikke var et skifte i amerikansk politikk om å finne en fredelig løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Vi tar ikke stilling til Israels endelig suverenitet i Jerusalem. Slike spørsmål blir opp til partene å avgjøre i fredsforhandlinger. USA er dypt involvert i å få til en fredsavtale som er akseptabel for begge parter. USA vil støtte en tostatsløsning hvis partene blir enige om det, forklarte han.

Trump sa at Jerusalem i snart 70 år har vært staten Israels hovedstad og trakk fram jødenes 3000 år med historisk og religiøs tilknytning til byen.

– Israelerne har bygget et land hvor alle mennesker har religionsfrihet. Jerusalem er i dag en by hvor jøder kan be ved Vestmuren, hvor kristne kan følge i Jesu fotspor og hvor muslimer kan be ved Al-Aqsa-moskeen.

Arabiske og muslimske ledere har advart mot at avgjørelsen til Trump vil føre til bråk og vold i regionen. Trump ba partene om å roe seg helt ned.

– Jeg ber regionens ledere, politiske og religiøse, om å gå sammen om fred.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise