– Jerusalem er Israels hovedstad

USA flytter ambassaden fra Tel Aviv til Israels hovedstad Jerusalem.

Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. I bakgrunnen visepresident Mike Pence. (Foto: Skjermdump)
Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. I bakgrunnen visepresident Mike Pence. (Foto: Skjermdump)

Onsdag kveld norsk tid kom USAs president Donald Trump med en historisk tale hvor han anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Trump sa også at USA vil starte arbeidet med å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Jeg har bestemt meg for å offisielt anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, sa den amerikanske presidenten i den nå historiske talen.

Trump startet med å si at det ikke blir fred av å gjenta tingene som tidligere har feilet. Han sa det var på tide å tenke nytt og ha en ny tilnærming til konflikten mellom Israel og palestinerne. Noe annet ville være dårskap.

– Dette er bare å erkjenne realiteten og dette er det riktige å gjøre.

Han viste til at den amerikanske kongressen med overveldende flertall allerede i 1995 vedtok å anerkjenne Jerusalem og flytte den amerikanske ambassaden dit, men at amerikanske presidenter har utsatt avgjørelsen fordi man har trodd at det ville gjøre det enklere å få til en fredsavtale.

– Denne avgjørelsen har blitt utsatt i mange år fordi man trodde det ville gjøre det enklere å skape fred, men vi er ikke nærmere fred nå enn vi var for tyve år siden. Nå er det på tide å tenke nytt, sa Trump og viste til at mange presidenter før ham hadde lovet å flytte USAs ambassade.

– Mange presidenter har gjort dette til et stort valgløfte uten å innfri. I dag innfrir jeg mitt løfte, sa Trump, som i valgkampen lovet å flytte ambassaden.

Presidenten understreket at dette ikke var et skifte i amerikansk politikk om å finne en fredelig løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Vi tar ikke stilling til Israels endelig suverenitet i Jerusalem. Slike spørsmål blir opp til partene å avgjøre i fredsforhandlinger. USA er dypt involvert i å få til en fredsavtale som er akseptabel for begge parter. USA vil støtte en tostatsløsning hvis partene blir enige om det, forklarte han.

Trump sa at Jerusalem i snart 70 år har vært staten Israels hovedstad og trakk fram jødenes 3000 år med historisk og religiøs tilknytning til byen.

– Israelerne har bygget et land hvor alle mennesker har religionsfrihet. Jerusalem er i dag en by hvor jøder kan be ved Vestmuren, hvor kristne kan følge i Jesu fotspor og hvor muslimer kan be ved Al-Aqsa-moskeen.

Arabiske og muslimske ledere har advart mot at avgjørelsen til Trump vil føre til bråk og vold i regionen. Trump ba partene om å roe seg helt ned.

– Jeg ber regionens ledere, politiske og religiøse, om å gå sammen om fred.

[os-widget path=”/conradmyrland/hvem-sa-dette” of=”conradmyrland” comments=”false”]

Forrige artikkelNorsk studentorganisasjon skal behandle forslag om akademisk boikott av Israel
Neste artikkelNRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen gjengir Trump helt feil
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.