Visste du at Clinton, Bush og Obama sa akkurat det samme som Trump?

Det er ikke bare Donald Trump som sier det. Bill Clinton har sagt det, George W. Bush har sagt det. Barack Obama har sagt det. At Trump sier det, gjør det ikke mer feil.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Se Clinton, Bush, Obama og Trump snakke om Jerusalem i videoen over.

Det var et historisk øyeblikk da USAs president Donald Trump 6. desember anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, samt annonserte at USA vil flytte ambassaden sin dit. Men det var også et lenge etterlengtet øyeblikk.

For allerede i 1995 vedtok et stort flertall av Demokrater og Republikanere i den amerikanske kongressen Jerusalem Embassy Act, som bestemte at USA skulle flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Amerikanske presidenter har hatt muligheten til å utsette flyttingen med seks måneder om gangen, men etter over 20 år med utsettelser mener Trump at tiden nå er inne.

– Denne avgjørelsen er blitt utsatt i mange år fordi man trodde det ville gjøre det enklere å skape fred, men vi er ikke nærmere fred nå enn vi var for tyve år siden. Nå er det på tide å tenke nytt, sa Trump i talen sin.

Avgjørelsen var også etterlengtet fordi Trump var den fjerde presidenten i rekken som i valgkampen anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Bill Clinton, som var USAs president fra 1993 til 2001, sa i 1992:

“Jerusalem er fortsatt Israels hovedstad og må forbli en udelt by tilgjengelig for alle.”

George W. Bush, som var USAs president fra 2001 til 2009, sa i 2000:

“Så fort jeg blir president skal jeg starte arbeidet med å flytte USAs ambassade til Israels hovedstad [Jerusalem].”

Barack Obama, som var USAs president fra 2009 til 2017, sa dette i 2008:

“Jerusalem er Israels hovedstad. Det har jeg sagt før og det vil jeg si igjen”.

Fredsprisvinneren sa også dette under valgkampen i 2008:

“Jerusalem må forbli Israels hovedstad og en udelt by.”

Obama gikk dermed lenger enn Trump, som i sin tale ikke tok stilling til hvor Israels suverenitet i Jerusalem skal gå. Trump understreket at en endelig avklaring om Jerusalem må komme gjennom forhandlinger mellom partene.

Anerkjennelsen var også etterlengtet fordi den rettet opp en historisk feil som det har vært å nekte jødene retten til selv å bestemme hva som er hovedstaden.

Faktum er at staten Israel allerede i 1949 gjorde Jerusalem til hovedstad.

Forrige artikkelLike foran øynene på de norske journalistene bryter palestinerne folkeretten
Neste artikkelIDF: Røde Halvmåne tatt på fersken
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.