Har stormaktene Kina, Russland og India snudd i synet på Jerusalem?

Oppsiktsvekkende uttalelse bare en uke etter USAs anerkjennelse av Jerusalem.

Siden 1950 har Jerusalem vært Israels hovedstad. Nå blir den anerkjent som det av USA. (Foto: Israeltourism/Flickr)
Siden 1950 har Jerusalem vært Israels hovedstad. Nå blir den anerkjent som det av USA. (Foto: Israeltourism/Flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Hvert år samler utenriksministerne fra landene India, Russland og Kina seg for å diskutere ulike politiske saker. Ett av de faste temaene på dagsorden er den israelsk-palestinske konflikten. Etter møtene kommer de tre nasjonene med en felles uttalelsene om konflikten. Årets uttalelse, som kommer bare en uke etter USAs anerkjennelse av Jerusalem, vekker oppsikt. De tre landene sier nemlig ingenting om at Øst-Jerusalem skal være palestinernes hovedstad i en framtidig stat, skriver den amerikansk-jødiske avisen The Algemeiner.

Uttalelsen fra de tre landene står i skarp kontrast til uttalelsen de kom med etter fjorårets møte i Moskva. Da støttet landene opp om en «suveren, uavhengig og forent palestinsk stat med Øst-Jerusalem som sin hovedstad».

Etter årets møte, som var det 15. i rekken, er uttalelsen fra de tre mektige landene mye vagere. Nå sier de at de støtter opp om «uavhengig, livsdyktig, territorielt sammenhengende palestinsk stat som lever side om side i fred og sikkerhet med Israel, innenfor avtalte og internasjonalt anerkjente grenser». Denne gangen blir ikke spørsmålet om Jerusalem engang nevnt i uttalelsen.

At Jerusalem er utelatt fra uttalelsen er spesielt slående med tanke på den store motstanden USAs anerkjennelse av Jerusalem har fått i den arabiske og muslimske verden. Tyrkia og Iran, som begge har nære diplomatiske bånd med de tre landene, har ledet motstanden mot anerkjennelsen.

India skiller seg spesielt ut ved at de ikke har tatt noen stilling til USAs anerkjennelse av Jerusalem. Da den indiske regjeringen ble bedt om å klargjøre sitt synspunkt svarte en talsperson fra det indiske utenriksdepartementet at «Indias holdning til Palestina er uavhengig og konsistent. Den er basert på våre egne synspunkt og egne interesser. Den blir ikke bestemt av noe tredjeland.»

Det bilaterale samarbeidet mellom Israel og India fikk en kraftig opptur etter statsminister Narendra Modis høyprofilerte besøk til Israel i sommer.

Også Russlands holdning til konflikten kan se ut til å ha endret seg. Da det russiske utenriksdepartementet i april i fjor annonserte at de anerkjente Vest-Jerusalem som Israels hovedstad understreket de at «Øst-Jerusalem må være hovedstaden i en framtidig palestinsk stat».

Kinas offisielle uttalelse etter Trumps beslutning var at de så med stor uro på hvilke sikkerhetsutfordringer anerkjennelsen ville føre til, men de kom ikke med noen kraftig fordømmelse av den. En talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet antydet også at påstanden fra araberne om at de har eksklusivt eierskap til byen, ikke er så klar som palestinske ledere liker å tro.

– Debatten om Jerusalems status er komplisert og sensitiv. Alle parter bør tre varsomt for å bevare freden. Alle parter bør unngå ødelegge det langsiktige grunnlaget for å løse konflikten, og unngå å nye splittelser i regionen, sa talsperson Geng Shuang etter Trumps anerkjennelse.

Forrige artikkelDet israelske parlament i arbeid – de som snakker høyest, vinner
Neste artikkelSe Sønn av Hamas hos Netflix
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.