– Jerusalem er jødenes og Israels hovedstad

Frankrikes tidligere statsminister Manuel Valls med klar tale.

Frankrikes statsminister Manuel Valls og Israels statsminister Benjamin Netanyahu holder pressekonferanse i Jerusalem 23. mai 2016. (Foto: Kobi Godeon, GPO)
Manuel Valls og Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse i Jerusalem i 2016. (Foto: Kobi Godeon, GPO)

Den tidligere franske statsministeren Manuel Valls sier i et intervju med Times of Israel at det ikke er noen tvil om at Jerusalem er Israels hovedstad.

– På dette punktet er jeg klar: Jerusalem er jødenes og Israels hovedstad – historisk, religiøst og politisk, sier Frankrikes statsminister fra 2014 til 2016.

Videre sier Valls, som tapte nominasjonsvalget til det sosialistiske partiet ved det franske presidentvalget i 2017, at Jerusalem ligger i hjertet av grunnlaget for staten Israel. Han påpeker at det israelske parlamentet, presidentens bolig og de fleste departementer ligger i nettopp Jerusalem.

– For israelerne er Jerusalem deres hovedstad. Jeg tror vi må begynne med å se på de politiske og historiske årsakene til det, forklarer Valls, som understreker at det å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad ikke ekskluderer at deler av byen kan bli en palestinsk hovedstad i framtiden.

I intervjuet tar den tidligere franske statsministeren også avstand fra det omstridte Paris-møtet, hvor flere land diskuterte en mulig løsning på den israelsk-palestinske konflikten, uten at partene selv var til stede. Valls var en av dem som i sin tid tok initiativet til møtet, men det angrer han på i dag.

– Jeg fordømmer ikke slike konferanser og jeg sier ikke at det ikke kan bli tatt slike initiativ. Men jeg tror ikke de er levedyktige og jeg tror ikke de er effektive. Jeg tror ting må bli gjort annerledes. Man må innse at i dag er den eneste muligheten til framgang at det blir direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne, sier Valls, som dermed deler Israels synspunkt.

Tidligere har Valls sagt at antisionisme er en ny form for antisemittisme.

Forrige artikkelNorsk internasjonal kirkeleder støtter Hamas-krav som vil ødelegge Israel
Neste artikkelNorsk Folkehjelp må betale 16 millioner kroner for sin støtte til palestinske terrororganisasjoner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.