Nye land anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

Flere land følger i Donald Trumps fotspor og anerkjenner Jerusalem.
Benjamin Netanyahu tar imot Honduras president Juan Orlando Hernandez i Jerusalem i 2015. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Benjamin Netanyahu tar imot Honduras president Juan Orlando Hernandez i Jerusalem i 2015. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Honduras president Juan Orlando Hernandez reiser fredag til Israel for å åpne et diplomatisk kontor i Jerusalem. Det betyr at landet anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, skriver nettavisen Times of Israel.

– For meg er dette en anerkjennelse av at Jerusalem er Israels hovedstad, sa Hernandez før avreise til Israel.

Foreløpig vil det diplomatiske kontoret i Jerusalem være en utvidelse av landets ambassade i Tel Aviv. På sikt kan også resten av ambassaden følge etter. Det var i desember 2017 at USAs president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og annonserte at landet flytter sin ambassade dit. Senere har andre land fulgt etter. Også Honduras naboland Guatemala har anerkjent Jerusalem og flyttet sin ambassade dit.

Honduras er et land i Mellom-Amerika som grenser til Guatemala, Nicaragua og El Salvador. Landet har over ni millioner innbyggere. President Hernandez er opplært hos MASHAV, Israels organ for internasjonalt utviklingssamarbeid, og har også tilbrakt tid i Israel. Honduras og Israel har i det siste utviklet svært tette bånd. I 2016 signerte landene en avtale der Israel gikk med på en unik avtale om å forbedre det mellomamerikanske landets væpnede styrker, for å gjøre dem bedre rustet til å bekjempe organisert kriminalitet.

Honduras har for øvrig den største andelen befolkning med palestinsk opphav i Mellom-Amerika. Over 200.000 av landets innbyggere har aner fra Midtøsten. De fleste er kristne arabere som kom på 1930- og 1940-tallet.

Også den lille øyrepublikken Nauru har offisielt anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad, skriver avisen Jerusalem Post. Israels utenriksminister Israel Katz takker landet, som er medlem av FN, på Twitter:

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise