Serbia og Kosovo varsler ambassader i Jerusalem

Fredag 4. september kom nye oppsiktsvekkende diplomatiske gjennombrudd for Israel.
Serbias president Aleksandar Vucic, USAs president Donald Trump og Kosovos statsminister Avdulla Hoti skriver under en avtale i Det hvite hus 4. september 2020. Ikke alt falt i avtalen falt i god jord hos EU. (Foto: Joyce N. Boghosian, Det hvite hus, flickr)

Fredag 4. september var USAs president Donald Trump vertskap for et toppmøte mellom Serbias president Aleksandar Vucic og Kosovos statsminister Avdulla Hoti. Med amerikansk megling har de to landene blitt enige om å normalisere økonomiske forbindelser, tolv år etter at Kosovo erklærte uavhengighet fra Serbia i 2008.

I avtalepakken som Trump-administrasjonen har fått på plass, ligger det inne at Serbia kommer til å flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem innen juli 2021. Før den tid vil serberne åpne et representasjonskontor i byen. Serbia kan dermed ble det første europeiske landet som flytter sin ambassade fra Tel Aviv til Israels hovedstad.

Men Kosovo kan komme Serbia i forkjøpet. Det ble også varslet fredag at Kosovo og Israel anerkjenner hverandre og etablerer diplomatiske forbindelser. I samtale med statsminister Benjamin Netanyahu sa Kosovos statsminister Huti at ambassaden vil bli lagt til Jerusalem.

– Det første landet med et muslimsk flertall vil åpne ambassade i Jerusalem. Som jeg har sagt de siste dagene, utvider sirkelen seg for fred og anerkjennelse av Israel og vi forventer at andre land slutter seg til, sa Netanyahu.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise