Serbia og Kosovo varsler ambassader i Jerusalem

Fredag 4. september kom nye oppsiktsvekkende diplomatiske gjennombrudd for Israel.

Serbias president Aleksandar Vucic, USAs president Donald Trump og Kosovos statsminister Avdulla Hoti skriver under en avtale i Det hvite hus 4. september 2020. Ikke alt falt i avtalen falt i god jord hos EU. (Foto: Joyce N. Boghosian, Det hvite hus, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Fredag 4. september var USAs president Donald Trump vertskap for et toppmøte mellom Serbias president Aleksandar Vucic og Kosovos statsminister Avdulla Hoti. Med amerikansk megling har de to landene blitt enige om å normalisere økonomiske forbindelser, tolv år etter at Kosovo erklærte uavhengighet fra Serbia i 2008.

I avtalepakken som Trump-administrasjonen har fått på plass, ligger det inne at Serbia kommer til å flytte sin ambassade i Israel til Jerusalem innen juli 2021. Før den tid vil serberne åpne et representasjonskontor i byen. Serbia kan dermed ble det første europeiske landet som flytter sin ambassade fra Tel Aviv til Israels hovedstad.

Men Kosovo kan komme Serbia i forkjøpet. Det ble også varslet fredag at Kosovo og Israel anerkjenner hverandre og etablerer diplomatiske forbindelser. I samtale med statsminister Benjamin Netanyahu sa Kosovos statsminister Huti at ambassaden vil bli lagt til Jerusalem.

– Det første landet med et muslimsk flertall vil åpne ambassade i Jerusalem. Som jeg har sagt de siste dagene, utvider sirkelen seg for fred og anerkjennelse av Israel og vi forventer at andre land slutter seg til, sa Netanyahu.

Forrige artikkel– Noen eldre PLO-ledere har kampmentaliteten til marxist-leninistiske revolusjonære
Neste artikkelMalawi: Vil åpne ambassade i Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.