Jordan vil bygge atomkraftverk

Frankrike, Japan og Russland har levert anbud på å bygge atomkraftverk i Jordan. – Israel møter vårt atomenergiprogram med motstand, sier kong Abdullah II til nyhetsbyrået AFP.

Kong Abdullah av Jordan. (Foto: Nader Daoud, World Economic Forum)
Kong Abdullah av Jordan. (Foto: Nader Daoud, World Economic Forum)

– Da vi begynte å skulle skaffe oss atomenergi for fredelige formål, tok vi kontakt med noen svært ansvarlige land for å samarbeide. Nokså snart forstod vi at Israel la press på disse landene for å få dem til å ikke samarbeide med oss, sier kongen. Israelsk motstand til tross, har Jordan fått tilbud fra både Frankrike, Japan og Russland.

Ifølge AFP importerer Jordan 95 prosent av sitt energiforbruk. Den klart største andelen er egyptisk naturgass, men siden 2011 har leveransene vært uforutsigbare. Forsyningsnettet med naturgass fra Sinai til Israel og Jordan er blitt angrepet og sabotert 14 ganger.

Kong Abdullah har planer om å bygge et atomkraftverk til 28 milliarder kroner som kan dekke omlag 30 prosent av landets energiforbruk. Jordan har ikke minst behov for energi til avsaltning av sjøvann.

Tidligere i sommer meldte AFP om funn av 20.000 tonn uran i Jordan.

 

Forrige artikkel– De som ikke vil sette røde linjer, kan ikke gi rødt lys
Neste artikkelAviskrig i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.