Netanyahu i hemmelig Syria-møte i Jordan

Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og Jordans kong Abdullah II under et tidligere møte i Amman. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og Jordans kong Abdullah II under et tidligere møte i Amman. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

To ganger denne høsten skal Israels statsminister Benjamin Netanyahu ha sendt representanter fra Mossad til Amman, for å få Jordans velsignelse til å bombe en rekke lagere for kjemiske våpen i Syria. Begge de to nabolandene frykter konflikten kan spre seg over deres egne landegrenser, dersom slike våpen blir tatt i bruk av Bashar Assad-regimet mot sivilbefolkningen. Netanyahu skal imidlertid ha fått nei fra kong Abdullah i begge tilfeller.

Derfor reiste han personlig til den jordanske hovedstaden for å overbevise landets statsoverhode om å skifte mening, melder Al-Quds Al-Arabi. En israelsk diplomat bekrefter også opplysningene til Ha’aretz. Men Jordan skal ha sagt nei til luftangrep, av frykt for sivile tap og miljømessige konsekvenser. De ville heller ikke støtte en bakkeoperasjon, også av frykt for sivile tap og de enorme summene en slik invasjon koster. Abdullah er også redd for hva det kan gjøre med maktbalansen i Midtøsten.

På amerikanernes linje
Netanyahu uttalte søndag at han frykter de kjemiske våpen som Syria besitter, kan bli brukt mot Israel i en desperat situasjon.

– Vi gjennomfører ulike tiltak for å forberede oss på de altomfattende endringene som skjer her. Det er nesten dramatiske hendelser i Syria hver dag. Vi arbeider sammen med USA, det internasjonale samfunnet og gjennomfører nødvendige tiltak for å forberede oss på mulige forandringer. Da særlig med tanke på det sensitive våpensystemet Assad besitter, hevdet han under regjeringsmøtet.

Minister for strategiske saker, Moshe Ya’alon, sier USA også forbereder seg på en situasjon der ikke-konvensjonelle våpen står i fare for å havne i “uansvarlige hender”. I såfall vil også amerikanerne gjennomføre militære tiltak, uten at han kan svare på om det vil skje gjennom en bakkeinvasjon eller ikke.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag