Home Jordan Tøft liv for syriske flyktninger i Jordan

Tøft liv for syriske flyktninger i Jordan

Tyskeren Kilian Kleinschmidt har ansvar for en stor FN-leir for syriske flyktninger i Jordan. Virkeligheten han beskriver er dyster.

Zaaatari-lerien i oktober 2012. (Foto: Rene Wildangel / Heinrich-Böll-Stiftung Ramallah, flickr.com)
Zaaatari-lerien i oktober 2012. (Foto: Rene Wildangel / Heinrich-Böll-Stiftung Ramallah, flickr.com)

Da Clifford D. May skrev vår kildeartikkel på israelhayom.com (det engelske nettstedet til Israels største avis) 20. juni 2013, var det anslagsvis 560.000 syriske flyktninger i staten Jordan. Det er mye når landet hadde 6,4 millioner mennesker fra før. Det er anslått at det også er minst én million syriske flyktninger til i Libanon og Tyrkia.

Vår kilde skriver mest om situasjonen i Zaatari-leiren i Jordan, en mils vei fra grensen mot Syria. Der bor 120.000 flyktninger. Flyktningene både i denne leiren og ellers er en stor belastning for jordanerne. De belaster knappe ressurser, ikke minst av vann og energi. De som flytter ut av leirene og inn i byene i Jordan, konkurrerer om jobber og boliger. Det er også en del flyktninger som er kriminelle.

Den alminnelige oppfatningen i leiren var at den syriske diktatoren, Bashar Assad, snart ville falle, og så kunne alle dra hjem til Syria. Men 5. juni 2013 beseiret Hizbollah-soldater fra Libanon syriske opprørs-soldater i den strategiske byen Qusair. Etter det har stemningen snudd. Nå regner man med at det kan gå lenge før man kan vende tilbake til Syria. Skulle Assad vinne, vil han neppe ønske alle flyktningene tilbake.

Leiren blir administrert av FNs høykommisær for flyktninger (som har ansvar for alle flyktninger i verden unntatt dem som flyktet fra Israel) under ledelse av tyskeren Kilian Kleinschmidt. Han har styrt mange flyktningleirer tidligere, blant annet i Kenya, Pakistan, Kongo og Somalia.

 

Livet som flyktning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom flyktningtilværelsen blir varig, har Kleinschmidt en del synspunkter. En av dem er at ingen skal bo i telt, de skal bo i campingvogner med vinduer, golv og dører som kan låses. Han ønsker at all økonomisk virksomhet skal registreres, blant annet for å få stanset at gjenger krever “beskyttelsespenger”, og for å muliggjøre et visst selvstyre.

 

Kriminalitet

Kleinschmidt sier at kriminaliteten er verre enn i noen andre flyktningleirer han har vært, selv i Somalia. Det går også ut over jordansk politi og andre som forsøker å hjelpe flyktningene, de blir utsatt for vold. Alle mulige ting blir stjålet. Rekorden er at en politistasjon som bestod av 8 campingvogner, ble stjålet. Og ellers mat og alt mulig annet. Kleinschmidt har aldri opplevd noe så ille før.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

0

Your Cart