Trusselen fra IS fører Jordan og Egypt nærmere Israel

I kampen mot Den islamske staten ser Israel ut til å bli en stadig viktigere alliert for nabolandene Jordan og Egypt.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Jordans Kong Abdullah sammen i januar 2014. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Jordans Kong Abdullah sammen i januar 2014. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Jordan og Egypt står midt oppe i store utfordringer nå som terrorgruppen Den islamske staten (IS), og deres lokale allierte grupperinger, herjer i regionen. Begge disse landene har som kjent hatt fredsavtaler med Israel i mange år, og de siste årene har de begge valgt å styrke båndene til Israel for å sikre stabilitet i regionen. Under det nye trusselbildet kan det se ut som at Israel nå er i ferd med å bli en stadig viktigere alliansepartner for de to nabolandene, skriver Ha’aretz.

Avisens korrespondent for militær- og forsvarssaker, Amos Harel, skriver i en analyseartikkel at Jordan og Egypt ser ut til å gjøre seg mer og mer avhengige av støtten fra Israel. Det kommer sjelden medierapporter om hva dette samarbeidet består i, men et eksempel er likevel en CNN-rapport fra begynnelsen av februar. Da meldte den amerikanske nyhetskanalen at Israel hadde sendt droner til den jordanske grensen mot Syria for å assistere de jordanske myndighetene i å samle etterretning for å kunne stoppe mulige angrep fra IS mot Jordans nordlige grense.

 

Fører krig mot IS

Etter at IS 3. februar publiserte en blodig video av deres brutale henrettelse av den jordanske piloten Muath al-Kaseasbeh, har konflikten mellom Jordan og IS eskalert. I massedemonstrasjoner krever jordanere hevn, og Kong Abdullah har erklært full krig mot terrorgruppen. Det jordanske luftvåpenet har utført flere titalls luftaksjoner mot IS-baser i Syria.

I Sinai har den egyptiske hæren igangsatt en omfattende operasjon mot terrorgruppen Ansar Bayt al-Maqdis, en lokal gruppe som tidligere støttet Al Qaida, men som nå har erklært sin støtte til IS. Operasjonen ble innledet etter at gruppen drepte 32 egyptere, de fleste av dem medlemmer av sikkerhetsstyrkene, i en serie med koordinerte angrep nord på Sinai-halvøya 29. januar. Den egyptiske hæren går til angrep med infanteristyrker og helikoptre mot terroristenes baser.

Samtidig fortsetter Egypt å danne front mot Hamas i Gaza. Utgravingen av en 1-2 kilometer bred folketom buffersone ved grensen skal hindre smuglertunneler. Egyptiske helikoptre har også flere ganger tatt seg inn i luftrommet over Gaza i forbindelse med kamphandlingene mot IS, uten avtale med Hamas-myndighetene.

 

”Enheten mellom de truede”

”De egyptiske og jordanske tiltakene styrker implisitt det vi kan kalle ‘enheten mellom de truede’ – mellom de to landene og Israel”, skriver Harel. Det at Jordan sendte tilbake ambassadøren sin til Israel etter tre måneders opphold grunnet situasjonen i Jerusalem, er et av de offentlig synlige tegnene på denne foreningen.

Denne utviklingen kan få utfall som sett fra Israels perspektiv slett ikke bare er positive. I Jordan er det islamistiske partiet Islamic Action Front i opposisjon til krigføringen mot IS, så det interne konfliktnivået i landet kan gjøre Jordan mer ustabilt.

Situasjonen i Egypt kan skape to mulige trusler for Israel, mener Harel. Den ene trusselen er at terrorgruppene i Gaza kan finne på å gjenoppta angrepene mot Israel som resultat av det egyptiske presset mot dem. Den andre er at terrorgrupper i Sinai setter inn angrep mot Israel for å få oppmerksomhet om krigen de fører mot de egyptiske styrkene.

Tirsdag 10. februar kom det meldinger om at terrorgruppen Welayat Sinai har halshugd ti personer i Nord-Sinai, som de mente hadde spionert for Israel og Egypt.

Forrige artikkelPalestinerne foretrekker alle utenom Netanyahu
Neste artikkelAndelen jøder som bor i Europa ned fra 57 prosent til 10 prosent
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/