Jordan truet av IS

Jordan får hjelp av Israel til å holde Islamsk Stat borte fra sine grenser.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Jordans Kong Abdullah sammen i januar 2014. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Jordans Kong Abdullah sammen i januar 2014. (Foto: GPO)

Denne artikkelen bygger på en artikkel publisert 26. august på timesofisrael.com. Den er skrevet av Aaron Jeremy Miller, hvor han intervjuer amerikanske og jordanske eksperter, mest David Schenker ved Washington Institute for Near East Policy.

Staten Jordan grenser til Irak og Syria, hvor store områder blir kontrollert av IS og hvor IS alt i alt ennå er på frammarsj til tross for at vestlige land bomber dem. Ekspertene i denne artikkelen mener at IS ikke er noen militær trussel mot Jordan. Staten Jordan (med 6,5 millioner innbyggere) har bygget opp et forsvar man mener er sterkt nok til å motstå eventuelle angrep fra islamister. Den største faren nå, som vi kommer tilbake til, er at mange i Jordan blir smittet av islamistenes tanker og ideer.

 

Militært

Den jordanske hæren er lojal, enhetlig, homogen og godt trent etter standarden i området. Israel gav nylig Jordan 16 angrepshelikoptre (Cobra). Det er meldinger om at israelske droner flyr langs grensen mellom Jordan og Syria og samler inn etterretnings-materiale for å forhindre at IS kan komme med uventede angrep.

Vestlige land har lovt Jordan å gi den hjelpen som er nødvendig hvis landet blir truet. Men foreløpig mener eksperter flest at det ikke er noen reell militær trussel mot Jordan.

 

Ideologisk

Anslagsvis 2.000 jordanere har dradd til Syria for å slåss mot Bashar al-Assad. Noen av dem som har sluttet seg til IS, brente sine jordanske pass på en video og lovte at de skulle drepe kong Abdullah.

I 2014 viste en meningsmåling at 62 % av jordanerne anså IS for å være terrorister. Det var altså ganske mange som hadde en mer positiv oppfatning av islamistene. Men i desember 2014 skjedde det noe som endret mange jordanernes oppfatning. Islamistene tok en jordansk pilot, Moaz Al Kasasbeh, til fange, og viste i en video på 22 minutter hvordan de brente ham levende. Brutaliteten og bestialiteten i dette gjorde at mange jordanerne mistet den sympatien de måtte ha hatt for IS.

Israelske kilder forteller at en beduinstamme i det sørlige Jordan er påvirket av IS. Man frykter at det ligger “sovende” terrorceller i Jordan. Det finnes nok flere også som har sympati for islamismen.

Ca. 700.000 syriske flyktninger er kommet til Jordan siden borgerkrigen startet i 2011. I tillegg til at noen av dem kan være agenter som er plantet, er det dårlige leveforhold. Det kan medvirke til en økende ekstremisme i noen grupper.

Det er også frykt for krigerne som har vært i Syria og kommer tilbake. De kan bli vanskelig å holde styr på.

Mange i Israel håper at den kombinerte trusselen fra Iran og IS vil føre noen av naboene nærmere Israel. Vi forsøker å dele det håpet.

Forrige artikkelNTBs feil ble rettet av NRK, men så ble rettingen feil
Neste artikkelKom for å høre israelske ungdommer i MIFF Lofoten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no