Israel bygger grensegjerde mot Jordan

Israel har begynt byggingen av et sikkerhetsgjerde langs den sørlige delen av grensen mot Jordan.

Den første delen av det påbegynte grensegjerdet mot Jordan, bygget i janaur 2016. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)
Den første delen av det påbegynte grensegjerdet mot Jordan, bygget i janaur 2016. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)

Denne uken har det israelske forsvarsdepartementet satt i gang å bygge et sikkerhetsgjerde langs den sørligste delen av grensen mot Jordan, ifølge Times of Israel. Israels 240 km lange grense mot Jordan har til nå ikke vært beskyttet med en fysisk barriere. Gjerdet som nå er under utbygging er planlagt å bli 30 km langt. Det kommer til å strekke seg fra kystbyen Eilat ved Rødehavet og opp til Timna-dalen, forbi stedet hvor det pågår bygging av en ny internasjonal flyplass. Utbyggingen av gjerdet, med patruljeveier, vaktposter og overvåkingssystem, er beregnet å være ferdig innen utgangen av 2016. Prosjektet har et budsjett på om lag 660 millioner kroner.

Da det politiske vedtaket ble gjort i juni 2015, uttalte statsminister Benjamin Netanyahu at gjerdet var å betrakte som en nasjonal sikkerhetsinteresse, og sammenlignet det med de allerede eksisterende grensegjerdene mot Egypt og Syria.

I 2013 fullførte Israel utbygging av et fem meter høyt grensegjerde mot den egyptiske Sinai-halvøya. Dette gjerdet tok tre år å bygge og kostet om lag 3,5 milliarder kroner. Det strekker seg helt fra Rafah ved Gaza-grensen til Eilat, en avstand på hele 394 km. Gjerdet har stanset store deler av den ulovlige innvandringen til Israel, i tillegg til å hindre terrorister i å ta seg inn i landet.

Forrige artikkelÅrsmøte i MIFF Molde + foredrag
Neste artikkelKerry: – Terrorister vil sannsynligvis tjene på Iran-avtalen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/