IDF-sjef bekymret for økende ustabilitet i Jordan

Gadi Eisenkot sier Israel må være beredt til å hjelpe naboen i øst.
Soldater fra den jordanske hæren på øvelse sammen med den amerikanske hæren. (Foto: Austin A. Lewis)
Soldater fra den jordanske hæren på øvelse sammen med den amerikanske hæren. (Foto: Austin A. Lewis)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Den israelske ambassadøren til Jordan, Einat Schlein, ga et pessimistisk bilde av situasjonen i Jordan da hun for noen måneder siden informerte IDF-sjef Gadi Eisenkot om utfordringene landet står overfor. Schlein og Eisenkot skal ha disktutert flyktningekrisen fra Syria, hvor mange har flyktet til Jordan, skriver avisen Ha´aretz.

En høytstående israelsk tjenestemann, som ønsker å være anonym i intervjuet med avisen, sier møtet fant sted i oktober 2016 etter et personlig ønske fra IDF-sjefen. Tjenestemannen sier Eisenkot ønsket å høre om situasjonen fra Israels ambassadør i Jordan, et land som er av stor strategisk og sikkerhetsmessig betydning for Israel.

Det som Eisenkot fikk høre skal ha skapt stor uro hos IDF-sjefen. I et lukket møte noen uker senere skal han ifølge den samme kilden ha uttalt at han var sjokkert over det han hadde hørt fra ambassadøren. IDF-sjefen skal også ha uttalt i møtet at Israel må vurdere å hjelpe nabolandet hvis det skulle vise seg å bli nødvendig.

Israel og Jordan har et tett sikkerhetssamarbeid, men mesteparten av detaljene er ukjent for allmennheten, til tross for at det i over to tiår har vært en fredsavtale og tette diplomatiske bånd mellom landene. Hovedårsaken til at samarbeidet sjeldent kommer frem i offentligheten er at Jordan ikke ønsker noe fokus på det. Nesten halvparten av befolkningen i Jordan er av palestinsk opphav, og så lenge konflikten mellom Israel og palestinerne er uavklart, ønsker kongehuset i Amman å samarbeide med Israel uten store fanfarer.

En av årsakene til at Israel ønsker ro og stabilitet i nabolandet Jordan, er at landets grense mot naboen i øst er Israels lengste grense, i tillegg til den roligste. Skulle det bryte ut en intern konflikt i kongeriket vil det kunne skape store sikkerhetsmessige utfordringer for Israel. I helgen ble 15 personer henrettet ved henging i Jordan. 10 av de dødsdømte skal ha vært involvert i terror.

Gadi Eisenkot ble bekymret over det han fikk høre fra den israelske ambassadøren i Jorda. (Foto: IDF)
Gadi Eisenkot ble bekymret over det han fikk høre fra den israelske ambassadøren i Jordan. (Foto: IDF)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise