IDF-sjef bekymret for økende ustabilitet i Jordan

Gadi Eisenkot sier Israel må være beredt til å hjelpe naboen i øst.
Soldater fra den jordanske hæren på øvelse sammen med den amerikanske hæren. (Foto: Austin A. Lewis)
Soldater fra den jordanske hæren på øvelse sammen med den amerikanske hæren. (Foto: Austin A. Lewis)

Den israelske ambassadøren til Jordan, Einat Schlein, ga et pessimistisk bilde av situasjonen i Jordan da hun for noen måneder siden informerte IDF-sjef Gadi Eisenkot om utfordringene landet står overfor. Schlein og Eisenkot skal ha disktutert flyktningekrisen fra Syria, hvor mange har flyktet til Jordan, skriver avisen Ha´aretz.

En høytstående israelsk tjenestemann, som ønsker å være anonym i intervjuet med avisen, sier møtet fant sted i oktober 2016 etter et personlig ønske fra IDF-sjefen. Tjenestemannen sier Eisenkot ønsket å høre om situasjonen fra Israels ambassadør i Jordan, et land som er av stor strategisk og sikkerhetsmessig betydning for Israel.

Det som Eisenkot fikk høre skal ha skapt stor uro hos IDF-sjefen. I et lukket møte noen uker senere skal han ifølge den samme kilden ha uttalt at han var sjokkert over det han hadde hørt fra ambassadøren. IDF-sjefen skal også ha uttalt i møtet at Israel må vurdere å hjelpe nabolandet hvis det skulle vise seg å bli nødvendig.

Israel og Jordan har et tett sikkerhetssamarbeid, men mesteparten av detaljene er ukjent for allmennheten, til tross for at det i over to tiår har vært en fredsavtale og tette diplomatiske bånd mellom landene. Hovedårsaken til at samarbeidet sjeldent kommer frem i offentligheten er at Jordan ikke ønsker noe fokus på det. Nesten halvparten av befolkningen i Jordan er av palestinsk opphav, og så lenge konflikten mellom Israel og palestinerne er uavklart, ønsker kongehuset i Amman å samarbeide med Israel uten store fanfarer.

En av årsakene til at Israel ønsker ro og stabilitet i nabolandet Jordan, er at landets grense mot naboen i øst er Israels lengste grense, i tillegg til den roligste. Skulle det bryte ut en intern konflikt i kongeriket vil det kunne skape store sikkerhetsmessige utfordringer for Israel. I helgen ble 15 personer henrettet ved henging i Jordan. 10 av de dødsdømte skal ha vært involvert i terror.

Gadi Eisenkot ble bekymret over det han fikk høre fra den israelske ambassadøren i Jorda. (Foto: IDF)
Gadi Eisenkot ble bekymret over det han fikk høre fra den israelske ambassadøren i Jordan. (Foto: IDF)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise