Diplomatisk krise etter angrep mot israelsk sikkerhetsvakt i Amman

Jordan nekter den israelske sikkerhetsvakten å forlate landet.
Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)
Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Søndag 23. juli på ettermiddagen skulle en israelsk sikkerhetsvakt ved ambassaden i Amman skifte ut møbler i sin leilighet på ambassadeområdet. En jordansk arbeider som installerte møblene angrep sikkerhetsvakten med en skarp gjenstand. I selvforsvar skjøt sikkerhetsvakten mot angriperen som ble drept. En annen jordaner som også var til stede (ifølge israelsk UD var han eieren av boligen), ble skadet av streifskudd under hendelsen og døde senere av skadene han pådro seg, skriver de israelske avisene Ha’aretz og Yedioth Aharonoth. Den israelske sikkerhetsvakten fikk lettere skader.

Israelske myndigheter ser på angrepet som et terrorangrep etter urolighetene rundt Tempelplassen i Jerusalem den siste tiden. De mener sikkerhetsvakten har diplomatisk immunitet, og ønsker å overføre ham til Israel. Dette har jordanske myndigheter foreløpig nektet. Kort tid etter hendelsen ble jordanske sikkerhetsstyrker utplassert rundt den israelske ambassaden og regjeringen i Amman krever en etterforskning av hendelsen.

Faren til den jordanske angriperen, som ifølge jordanske medier var bare 17 år gammel, omtaler sin sønn som en «martyr for Allah». Jordanske politikilder hevder til lokale medier at angrepet skyldtes en personlig konflikt, og ikke var politisk motivert.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise