Diplomatisk krise etter angrep mot israelsk sikkerhetsvakt i Amman

Jordan nekter den israelske sikkerhetsvakten å forlate landet.

Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)
Jordans hovedstad Amman. (Illustrasjonsfoto: eriotropus, flickr.com)

Søndag 23. juli på ettermiddagen skulle en israelsk sikkerhetsvakt ved ambassaden i Amman skifte ut møbler i sin leilighet på ambassadeområdet. En jordansk arbeider som installerte møblene angrep sikkerhetsvakten med en skarp gjenstand. I selvforsvar skjøt sikkerhetsvakten mot angriperen som ble drept. En annen jordaner som også var til stede (ifølge israelsk UD var han eieren av boligen), ble skadet av streifskudd under hendelsen og døde senere av skadene han pådro seg, skriver de israelske avisene Ha’aretz og Yedioth Aharonoth. Den israelske sikkerhetsvakten fikk lettere skader.

Israelske myndigheter ser på angrepet som et terrorangrep etter urolighetene rundt Tempelplassen i Jerusalem den siste tiden. De mener sikkerhetsvakten har diplomatisk immunitet, og ønsker å overføre ham til Israel. Dette har jordanske myndigheter foreløpig nektet. Kort tid etter hendelsen ble jordanske sikkerhetsstyrker utplassert rundt den israelske ambassaden og regjeringen i Amman krever en etterforskning av hendelsen.

Faren til den jordanske angriperen, som ifølge jordanske medier var bare 17 år gammel, omtaler sin sønn som en «martyr for Allah». Jordanske politikilder hevder til lokale medier at angrepet skyldtes en personlig konflikt, og ikke var politisk motivert.

Forrige artikkelDrept av palestinsk knivterrorist i sitt eget hjem
Neste artikkelBesøket på miff.no har passert fjorårets totale besøk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.