Jordan avlyser deler av fredsavtalen

Krever å få tilbake landområder som Israel har lånt i snart 25 år.
Dette er deler av området som Israel har lånt av Jordan til israelsk jordbruk. Tidligere var området nesten en ørken. (Foto: Shmuel Bar-Am)
Deler av området som Israel har lånt av Jordan. Israelske bønder har gjort området frodig. (Foto: Shmuel Bar-Am)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Jordans Kong Abdullah II kunngjorde søndag 21. oktober at han vil avlyse en del av fredsavtalen med Israel, ved at deler av Arava-regionen og de omkringliggende landbruksområdene ved Naharayim igjen legges under jordansk suverenitet, skriver den israelske avisen Yedioth Ahronoth.

Disse områdene hadde i lang tid tilhørt Israel, men i forbindelse med fredsavtalen ble de overført til Jordan, som lånte dem tilbake til Israel.

Som en del av fredsavtalen mellom de to landene har Israel leid dette området i nesten 25 år. Israelske bønder har dyrket området i mange år, men etter kongens kunngjøring vil Israel bli tvunget til å returnere området innen ett år, hvis ikke en ny avtale eventuelt kommer på plass.

Ifølge fredsavtalen mellom Jordan og Israel kan begge parter velge å avlyse eller fornye avtalen etter 25 år, så lenge det blir gjort med ett års varsling. Søndag 21. oktober, da Kong Abdullah kom med sin kunngjøring, var det nøyaktig 24 år siden avtalen ble signert.

– Vi praktiserer vår fulle suverenitet i vårt land. Vår prioritet i disse regionale forholdene er å beskytte våre egne interesserer og gjøre alt som kreves for Jordan og jordanerne, sier Kong Abdullah i kunngjøringen.

Beslutningen skal ha kommet overraskende på Israel, siden det vil være en nedgradering av fredsavtalen mellom de to nabolandene.

13. mars 1997 ble sju israelske skolejenter skutt og drept i dette området av en jordansk soldat. Han ble nylig løslatt etter å ha sonet 20 år i fengsel. En minnested til ære for ofrene er bygget ved inngangen til Naharayim.

Den jordanske kongen har i lengre tid vært under press for å avlyse avtalen med Israel. Kunngjøringen kommer i lys av massedemonstrasjoner og kampanjer på sosiale medier for å få avtalen kansellert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Området var opprinnelig tørt og nærmest ubrukelig, men israelske bønder har gjennom mange år klart å gjøre det frodig og fruktbart.

Leder av regionrådet i Arava, Eyal Bloom, er bekymret over beslutningen. Han mener «landbruksområdene i Tzofar-enklaven er viktig for sikkerheten til området, til staten og en viktig del av levebrødet til innbyggerne der».

– Det er uakseptabelt at vi etter så mange år får en så radikal endring, som vil være svært ødeleggende for oss, legger han til.

Han håper nå at politikerne klarer å bli enige om en ny avtale.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise