Jordan ville ikke feire jubileet for fredsavtalen med Israel

Årsaken er «kompliserte innenrikspolitiske forhold», ifølge Israels utenriksminister.

Yitzhak Rabin (t.v.) tar Jordans kong Hussein i hånden mens USAs president Bill Clinton ser på i oktober 1994. (Foto: Wikipedia)

Israel ønsket å arrangere en felles begivenhet i anledning 25-årsjubileet for fredsavtalen med Jordan, men den politiske ledelsen i Amman nektet. Det sier Israels utenriksminister Israel Katz, ifølge nettavisen Times of Israel.

Årsaken til at det hasjemittiske kongedømmet ikke ønsket å markere jubileet er ifølge Katz «de kompliserte innenrikspolitiske forhold» i nabolandet. Over 50 prosent av innbyggerne i Jordan har palestinsk opphav og mange er misfornøyd med fredsavtalen og med landets tette bånd til Israel.

Israel og Jordan skrev sitt fredstraktat i Arabah 26. oktober 1994. Jordans kong Hussein og Israels statsminister Yitzhak Rabin ratifiserte avtalen den 10. november 1994. Israelske tjenestemenn har i årevis hyllet traktaten, som de mener er svært viktig for regional stabilitet. Israel ønsker også å gjennomføre en lignende avtale med andre arabiske land. Jordan var det andre arabiske landet etter Egypt til å normalisere forholdet til Israel.

Men selv om den israelsk-jordanske fredsavtalen hylles er forholdet mellom Israel og Jordan relativt kjølig, et kvart århundre etter at fredsavtalen ble signert. Søndag 10. oktober avsluttet Jordan et tillegg i fredsavtalen som ga israelske bønder muligheten til å fortsette å dyrke i to enklaver – Naharayim og Tzofar – som teknisk sett var på jordansk territorium, men som helt siden 1950-tallet hadde blitt dyrket og brukt av israelske bønder.

Da fredsavtalen ble signert fikk israelske bønder tilgang på området i 25 år. Det var ventet at en fornyelse av leien bare ville være en formalitet, men i 2018 signaliserte jordanske myndigheter at de ikke ville fornye avtalen.

Nå er området helt stengt av for dem som har dyrket det i flere tiår.

Det har også vært flere andre hendelser de siste årene som viser at forholdet mellom de to nabolandene ikke er på topp, tross fredsavtalen.

Dette er deler av området som Israel har lånt av Jordan til israelsk jordbruk. Tidligere var området nesten en ørken. (Foto: Shmuel Bar-Am)
Deler av området som Israel har lånt av Jordan. Israelske bønder har gjort området frodig. (Foto: Shmuel Bar-Am)
Forrige artikkelSjokk på årsdagen for Krystallnatten: Våknet til jødestjerne på postkassen
Neste artikkelRakettangrep mot Tel Aviv og andre byer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.