Israel med kraftig økning i vannforsyningen til Jordan

Det uttørkede nabolandet har stort behov for mer vann.
Palestinere nyter en vannkilde nær landsbyen al-Auja i Jordandalen i juli 2020. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Israel har gått med på en kraftig økning i vannleveransen til Jordan, i et forsøk på å bekjempe en ødeleggende vannmangel i nabolandet. Israels utenriksminister Yair Lapid møtte sin jordanske kollega Ayman Safadi ved et kryssningspunkt over Jordanelven torsdag 8. juli, skriver Times of Israel.

Dette var det første offentlige møtet mellom høytstående israelske og jordanske tjenestemenn siden Israel fikk ny regjeringen i forrige måned. Forholdet mellom landene har blitt stadig kjøligere de siste årene.

Mens Lapid ønsker å reparere forholdet, kom det en jordansk advarsel i forbindelse med møtet om mulige israelske «krigsforbrytelser» i Jerusalem, som signaliserte at det fortsatt er spenning igjen i det turbulente forholdet.

I henhold til avtalen som ble signert torsdag vil Israel forsyne Jordan med ytterligere 50 millioner kubikkmeter med vann i 2021. Israel forsyner allerede vann til Jordan årlig i forbindelse med fredsavtalen som ble signert mellom landene i 1994. Landene ble også enige om å øke taket på jordansk eksport til Vestbredden fra 1,4 milliarder til over 6 milliarder kroner.

USA ønsker avtalen mellom de to landene hjertelig landene velkommen.

– Det er slike konkrete skritt som ønsker velstanden for alle og fremmer regional stabilitet, uttaler det amerikanske utenriksdepartementet.

Jordan har i månedsvis opplevd en alvorlig vannmangel og sendte en forespørsel til Israel om økt forsyninger i mars. Tidligere statsminister Benjamin Netanyahu godkjente forespørselen etter flere ukers forsinkelser i forbindelse med spenningen mellom de to landene. Dagens statsminister har godkjent avtalen om å overføre ytterligere 50 millioner kubikkmeter.

Jordan er et av de tørreste landene i verden og det er ventet at vannmangelen i landet vil forverres som følge av klimaendringer.

Møtet mellom den israelske og jordanske utenriksministeren er ikke det eneste høyprofilerte møtet mellom Israel og Jordan i det siste. Ifølge avisen Israel Hayom hadde statsminister Naftali Bennett og Jordans Kong Abdullah II et hemmelige møte i forrige uke. Det er første gang på fem år at en israelsk statsminister møter det jordanske overhodet. Bennett og Kong Abdullah II ble enige i detaljene som nå ble signert av utenriksministerne.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise