Jordan vil ikke være frihavn for rømte terrorister

Sier de vil bli arrestert og muligens utlevert hvis de krysser grensen inn til Jordan.
Politi og fengselsvakter utenfor Gilboa-fengselet, som seks fanger rømte fra natt til 6. september. (Foto: Flash90)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Det har vært spekulasjoner om at noen av de palestinske terroristene som natt til mandag 6. september rømte fra høysikkerhetsfengselet Gilboa har flyktet til nabolandet Jordan. Det blir derimot avvist av kongedømmet.

En høytstående jordansk forsvarskilde sier til avisen Israel Hayom at det ikke er noen indikasjoner på rømlingene har rømt til Jordan. Hvis de gjør det vil myndighetene gjøre som loven krever og arrestere dem som er ettersøkt. Han sier også at selv om Jordan ikke har noen offisiell utleveringsavtale med Israel, så vil det jordanske kongedømme likevel vurdere å utlevere dem.

– Selv om disse er palestinere, som på alle måter er våre brødre, så vil ikke Jordan bli en frihavn for fanger som rømmer fra fengsel, uansett hvem det gjelder og under hvilke omstendigheter de brøt ut av fengselet, sier kilden.

Den jordanske embetsmannen understreker at på grunn av et forbedret forhold mellom Amman og Jerusalem etter at den nye israelske regjeringen kom til makten, så jobber de enda hardere for å sikre seg at rømlingene ikke gjemmer seg i landet. Det bekrefter også en kilde i jordansk etterretning.

– Hvis alle seks rømlingene, eller flere av dem, skulle krysse grensen inn til Jordan og bli på jordansk territorium, så ville vi funnet ut av det på en eller annen måte. Basert på undersøkelser så langt har vi ingen indikasjoner på at noen av dem har flyktet til kongeriket Jordan, sier etterretningskilden.

De seks rømlingene, som alle har vært involvert i terrorisme, skal ha klart å grave seg ut av fengselet gjennom et avløpssystem. Fire av rømlingene var dømt til livstid i fengsel for sine roller i dødelige angrep mot israelere og de blir ansett som ekstremt farlige. Israel frykter de kan gjøre nye terrorangrep mens de er på flukt. En rekke feil gjorde at fangene klarte å rømme.

Fem av de seks rømlingene tilhører den palestinske terrorgruppen Islamsk Jihad, som har brukt flukten til å mobilisere sine støttespillere. Det har ført til opptøyer i israelske fengsler og på Vestbredden. For de palestinske selvstyremyndighetene (PA) derimot kom fengselsrømmingen på et meget dårlig tidspunkt, hvor de jobber med å løse de tøffe økonomiske utfordringene de står overfor. Da er opptøyer og uro det siste de trenger.

Ifølge den Hizbollah-tilknyttede avisen Al-Akhbar har PA derfor tilbudt Israel å hjelpe dem med å fange rømlingene. Ifølge avisens kilde, en høytstående palestinsk tjenestemann, så tjener ikke den nåværende situasjonen PAs interesser, som ønsker å roe ting ned og fokusere på økonomien.

Men oppslaget blir ifølge den israelsk-arabiske journalisten Khaled Abu Toameh kontant avvist av palestinske myndigheter. De sier oppslaget om at de vil hjelpe Israel å fange rømlingene er «fabrikkerte løgner».

– Fangene er heltene til det palestinske folk, sier PA-talsmann Nabil Abu Rudaineh.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise