– Fatah har aldri anerkjent Israels rett til å eksistere

Fatah-toppen Mohammed Dahlan, som er en nær medarbeider av PA-formann Mahmoud Abbas, sier Fatah aldri har anerkjent Israels rett til å eksistere.

Fatah-toppen Mohammed Dahlan, som er en nær medarbeider av PA-formann Mahmoud Abbas, sier Fatah aldri har anerkjent Israels rett til å eksistere.

– Hamas hevder at Fatah har bedt dem om å anerkjenne Israels rett til å eksistere, men det er en stor løgn. For tusende gang vil jeg bekrefte at vi ikke ber Hamas om å anerkjenne Israels rett til å eksistere. Tvert imot, vi ber Hamas om å ikke gjøre det, for Fatah har aldri anerkjent Israels rett til å eksistere, sa Dahlan på den offisielle palestinske tv-stasjonen tirsdag 17. mars.

Det er den arabiske journalisten Khaled Abu Toameh som gjengir sitatet i Jerusalem Post. I følge Toameh skal det være første gang siden Oslo-prosessen startet at en sentral Fatah-leder bekrefter at bevegelsen aldri har anerkjent Israels rett til å eksistere.

Fatah ikke bundet av PLO
Tv-journalisten som intervjuet Dahlan undersøkte om Fatah vil sette som betingelse til Hamas at den islamistiske bevegelsen anerkjenner Israel for å danne ny samlingsregjering. Dahlan svarte at slike rapporter var “misledende” og at Hamas “legger ord i munnen vår”. Det var også i denne forbindelse han svarte at “Fatah aldri har anerkjent Israels rett til å eksistere”.

Dahlan fortsatte med å forklare at det var PLO, og ikke Fatah, som anerkjente Israels rett til å eksistere da Oslo-avtalene ble signert i 1993. Fatah er den største fraksjonen i PLO.

– Vi innrømmer at PLO anerkjente Israels rett til å ekistere, men som en motstandsbevegelse er ikke vi [Fatah] bundet av det, sa Dahlan. I intervjuet skrøt han også av at de palestinske selvstyremyndighetene, under Yasser Arafats ledelse, drepte flere palestinere for samarbeid med Israel enn det Hamas har gjort.

– Vi tiltalte mange av dem og henrettet mange andre. Men vi gjorde dette i henhold til loven og ikke på Hamas-måten, sa Dahlan.

Spesialrådgiver for Abbas
Mohammed Dahlan er en av de mest innflytelsesrike lederne i Fatah-bevegelsen. Fram til sommeren 2007 var han leder for Fatah-lojale sikkerhetsstyrker på Gaza-stripen, men Dahlan har holdt en forholdsvis lav profil etter at Hamas beseiret styrkene hans i et blodig kupp. De siste månedene har Dahlan igjen blitt mer aktiv. Senest sist fredag ble han observert ved siden av PA-formann Mahmoud Abbas under fredagsbønnen i Ramallah. Fatah-kilder sier at Dahlan nylig er utpekt som spesialrådgiver for Abbas.

Relaterte artikler:
I løpet av sine år som Fatah-leder skal Mohammed Dahlan ha opparbeidet seg en personlig formue på over 800 millioner kroner. Les også en bakgrunnsartikkel om Mohammed Dahlan fra mai 2003.

– Israel kan definere seg selv som de vil. Hvis de ønsker å kalle seg selv en jødisk stat, så bare la dem gjøre det. Men palestinerne vil aldri anerkjenne Israels jødiske identitet, sa PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat i et intervju med tv-stasjonen Al-Arabiya onsdag 14. november 2007. Uttalelsen ble støttet av flere andre sentrale ledere i PA og Fatah.

 

Forrige artikkelPalestina – frimerker som nasjonale symboler
Neste artikkelRussland bekrefter salg av S-300 til Iran
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.