Palestinerne vil ikke godta stat med jødisk flertall

Selv ikke de mest «moderate» palestinske lederne godtar at Israel skal forbli en jødisk stat.
Medlem av Fatahs sentralkomité gjør klar hva deres mål er for Israel.
Medlem av Fatahs sentralkomité gjør klar hva deres mål er for Israel.
  • Denne artikkelen er en del av serien Innføringsartikler, med noen av kjerneargumentene for Israel.

I 1993 skrev Yasser Arafat at PLO «anerkjenner staten Israels rett til å eksistere i fred og sikkerhet». For Arafats del viste dette seg å være tomme ord. Helt til sin død stod han fast på kravet om å flytte millioner av palestinere inn i selve staten Israel, og dermed gjøre Israel til en arabisk stat. Arafat var også øverst ansvarlig for krigen som palestinske grupper trappet opp fra høsten 2000.

«Moderate» ledere avviser
Det er fortsatt slik at topplederne i de palestinske selvstyremyndighetene, også de som blir regnet for å være «moderate», avviser å anerkjenne Israel som en stat med jødisk flertall.

– Israel kan definere seg selv som de vil. Hvis de ønsker å kalle seg selv en jødisk stat, så bare la dem gjøre det. Men palestinerne vil aldri anerkjenne Israels jødiske identitet, sa PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat i november 2007.

– Israel kan kreve så mye de vil, men de vil ikke få palestinsk anerkjennelse, sa PA-statsminister Salam Fayyad.

– Det er bare zionistiske partier som tenker på Israel som en jødisk stat, og vi har ikke søkt om å bli medlemmer av den internasjonale zionistiske bevegelse, sa Yasser Abed Rabbo i PLOs sentralstyre.

Fatah har aldri anerkjent
Fatah-bevegelsen er den største fløyen innenfor PLO, og kontrollerer de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.

Fatah har aldri anerkjent Israels rett til å eksistere, sa Mahmoud Dahlan på den offisielle palestinske tv-stasjonen tirsdag 17. mars 2009.

– Vi innrømmer at PLO anerkjente Israels rett til å ekistere, men som en motstandsbevegelse er ikke vi [Fatah] bundet av det, sa Dahlan.

Egypt nekter å godta
Også Egypt, som Israel har inngått fredsavtale med, nekter å godta at Israel skal være en jødisk stat.

En jødisk stat vil bli målet for alle terrorister, sa president Hosni Mubarak til den israelske avisen Yedioth Aharonoth 10. juli 2009.

Nekter å forhandle
Siden utgangen av 2008 har PA-president Mahmoud Abbas nektet å forhandle med Israel. Abbas krever ikke bare stans i utbygging i bosetninger, men vil ha grensespørsmålet avklart før samtaler i det hele tatt kan begynne. På grunn av det ensidige internasjonale presset på Israel, føler palestinerne at de har mer igjen for å sitte på gjerdet enn å starte seriøse fredsforhandlinger med Israel.

 

Relaterte artikler:

– Palestinerne vil aldri godkjenne Israels jødiske identitet
En rekke toppledere i de palestinske selvstyremyndighetene avviser kategorisk å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

…men Palestina skal ha arabisk identitet
PLO avviser at Israel kan være jødisk, men deres eget Palestina skal være arabisk, med islamske sharia-lover som grunnlag for lovgivningen.

Palestinerne nekter å forhandle
Mahmoud Abbas har stilt et nytt forhåndskrav som må oppfylles før han er villig til å samtale med Israel. Israel må akseptere etableringen av en palestinsk stat innenfor 1967-grensene før forhandlinger.

Ingen fredspartner for Israel
Israel har ikke noen reell fredspartner blant palestinerne, mener Moshe Arens.

En jødisk stat vil bli mål for terror
Egypts president Hosni Mubarak har gjort det klart at han ikke vil godta at Israel er en jødisk stat. – En jødisk stat vil bli målet for alle terrorister, sa Mubarak til Yedioth Aharonoth 10. juli. Mubaraks uttalelser er dessverre enda et nytt bevis på at arabere flest – selv de som går inn for «fred» med Israel – ikke godtar at jødenes stat er kommet for å bli.

– Fatah har aldri anerkjent Israels rett til å eksistere
– For tusende gang vil jeg bekrefte at Fatah ikke ber Hamas om å anerkjenne Israels rett til å eksistere. Tvert imot, vi ber Hamas om å ikke gjøre det, for Fatah har aldri anerkjent Israels rett til å eksistere, sa Dahlan på den offisielle palestinske tv-stasjonen tirsdag 17. mars.

Araber-statene ser for seg et «Israel» uten jødisk flertall
Dersom millioner av palestinere kan flytte inn i Israel vil jødene snart være tilbake til statusen de har hatt i århundrer: Overlatt til flertallets «nåde», konstant diskriminert og tidvis voldelig forfulgt – slik også andre etniske og religiøse minoriteter blir i den arabiske verden.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelJødene ble systematisk diskriminert i Midtøsten
Neste artikkelEn god løsning for alle
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise