– Muslimer må beskytte Jerusalem

Den egyptiske stormuftien Ali Gomaa har kommet under kritikk for sitt besøk til Jerusalem og måtte forklare turen til et islamsk råd i etterkant.

Stormuftien i Egypt, Ali Gomaa. (Foto: Umar Nasir)
Stormuftien i Egypt, Ali Gomaa. (Foto: Umar Nasir)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den egyptiske stormuftien var nylig på besøk i Jerusalem. Han har kommet under kritikk for dette besøket i Egypt og har måttet forsvare pilgrimsferden foran et islamsk råd i Kairo. Ali Gomaa forklarer han tok turen til Jerusalem fordi muslimer må hevde sitt krav på Jerusalem, forteller Jerusalem Post.

Han vitnet i nesten tre timer foran et råd ved det islamske forskningsakademiet, ledet av Al-Azhars storsjeik Ahmed Al-Tayeb på torsdag. Gomaa sa han avla sitt besøk til Jerusalem for å vise solidaritet med byens palestinske innbyggere, som “ber om beskyttelse [fra] den israelske okkupasjonen”.

Etter at rådet var ferdig med å avhøre stormuftien fornyet rådet reiseforbudet til Jerusalem og Al-Aqsa-moskeen “som er under okkupasjon”, forteller Al-Ahram.

Egyptiske religiøse tjenestemenn har i årevis nektet å reise til Jerusalem som en protest mot det de ser som israelsk okkupasjon av Øst-Jerusalem og palestinske områder.

Ingen “normalisering”
Den egyptiske muftien, som kom til Jerusalem via Jordan og Vestbredden, sa han aldri mottok et israelsk visum. Han forkaster kritikk som har kommet mot ham om at reisen hans oppfordrer til “normalisering” av forholdet til Israel.

Gomaa understreket til det islamske rådet at pilgrimsreisen ikke kom “under normaliseringens banner eller under det israelske flagget”. Han fortalte rådet noe han allerede hadde meddelt via Twitter, at turen var uoffisiell og at besøket kun var et religiøst et, forteller Ha’aretz.

Stormuftien informerte rådet videre om at det ikke var noe israelsk flagg inne på området rundt Al-Aqsa moskeen, men at det hang et flagg der israelske soldater stod vakt, rett utenfor veggene som omslutter Tempelhøyden.

Flere kritisert
Det er andre gang denne måneden egyptiske pilgrimmer til Jerusalem har blitt kritisert for å reise til Israel. Tidligere denne måneden ble koptere som reiste til Jerusalem i forbindelse med påsken sterkt kritisert.

Mange egyptere fortsetter å se på Israel som en fiendestat, til tross for fredsavtalen mellom de to landene. Flere av parlamentarikerne i Egypts nye islamist-dominerte parlament, har bedt om at fredsavtalen skal bli revurdert og endret.

Forrige artikkelNy leder for MIFFs søsterorganisasjon i Sverige
Neste artikkelIsrael og USA lover mer jordbrukssamarbeid med Afrika
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag