Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kåre Willoch, Israel og jødene

Kåre Isaachsen Willoch var Norges statsminister fra 1981 til 1986. Han har også vært handelsminister (1963 og 1965-1970), leder av Høyre 1970-1974, fylkesmann i Oslo og Akershus (1989-1998) og styreleder i NRK (1998-2000). «I norsk politikk har han [Willoch] vært blant de sterkeste kritikere av Israels behandling av palestinerne,» skrev Dagbladet i oktober 2020. I 2011 mottok Willoch æresborgerskap i «staten Palestina».

Kåre Willoch og intifadaen

Da Yasser Arafat og de palestinske terrorgruppene satte i gang en bølge av vold mot israelere høsten 2000, ga Kåre Willoch støtte til intifadaen. Willoch ga inntrykk av at palestinerne brukte voldelige metoder fordi «begeret var fullt» og «okkupasjonen på sitt hardeste». I virkeligheten hadde volden mot uskyldige jøder i området pågått i over hundre år og Israel hadde, på slutten av Bill Clintons presidentperiode, gått med på å trekke seg nesten helt tilbake.


Conflict Image miff.no

«Ingen påviser noe galt» i det jeg sier om Midtøsten, hevdet Kåre Willoch i 2007. Også det var feil.


Hvorfor vendte Willoch det blinde øyet til jødehat-opplæring?

De siste tiårene har Kåre Willoch hevdet at fredsprosessen ikke har lykkes fordi «det internasjonale samfunn» ikke har lagt nok press på Israel. Willoch ser ikke ut til å bry seg om at det ikke vil bli noen jødisk stat tilbake dersom de store palestinske gruppens politiske krav blir innfridd. «Kva med å presse Arafat til å få slutt på det palestinske barne-TV, som dagleg matar borna etter gammal antisemittisk tankegods? Eller kanskje Willoch vill at Arafat skal lage fleire slike program, så kan Arafat og PLO, sende ferdig skulerte born fram i fremste skotlinje framfor israelske soldatar?» skrev MIFFs daværende nettredaktør Jan Sigve Særsten i starten av den andre intifadaen.

Faktasjekk på Kåre Willoch

I 2007 hevdet Kåre Willoch at «ingen påviser noe galt» i det han sier om Midtøsten. Men MIFFs ord-for-ord gjennomgang av hans foredrag samme år viste mye galt – MIFF fant en lang rekke fordreininger, faktafeil og anakronismer. MIFF påviste også flere tilfeller av historieforfalskning og demonisering av Israel og israelske ledere. Senere har den israelske historikeren Benny Morris arrestert Willoch for hans bruk av massakre-anklager mot Israel, og bekreftet en rekke av feilene som MIFF påviste.

Willoch kunne ikke svare

13. februar 2008 holdt tidligere statsminister Kåre Willoch et foredrag om Midtøsten-konflikten i Studentersamfundet i Trondheim, også dette hadde en serie feil. Der avsluttet han slik: «Og så vil jeg gjerne si at jeg setter pris på spørsmål, men jeg setter enda mer pris på protester. Det synes jeg er morsomt. Det lærer jeg så mye av.» Da det ble åpnet på spørsmål fra salen kom det en protest mot Willoch, men det er uklart hvor mye han moret seg over den. Willoch svarte i hvert fall ikke på om han noen gang har kritisert arabernes krig og vold mot Israel, eller om han har noe positivt å si om Israel.


Conflict Image miff.no

«Unnskyld at jeg er opphisset.» Kåre Willoch da hans syn på Midtøsten ble utfordret på en LO-konferanse.


Hva gjør Willoch sint?

I en NRK-dokumentar fra 2017 sier Willoch at han har prøvd å leve etter leksen Einar Gerhardsen lærte ham: «Bli ikke sint.» «Jeg har prøvd å leve etter det,» sier Willoch. Det er ikke alltid lett å leve etter et slikt prinsipp. I 2012 reagerte Willoch i kjent stil da hans ensidige Midtøsten-syn ble utfordret på LOs konferanse. – Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, sa Willoch.

Kåre Willoch og MIFF

I 2014 hadde Kåre Willoch og MIFFs Olav Vidar Landsverk en utveksling av leserinnlegg i Vest-Telemark Blad. «Landsverk sier at jeg har uttalt «at jødehat er eit europeisk fenomen som ikkje har noko med islam å gjera.» Det har jeg selvfølgelig ikke sagt.» Landsverk repliserte med et sitat av Willoch: «Opprinnelsen til antisemittismen er nesten utelukkende et europeisk-kristent fenomen. Jeg viser til en uttalelse fra Anne-Frank-stiftelsen: ‘’Forestillingen om at antisemittismen er noe muslimsk, er grunnfalsk …’’.»

Willoch og Israel

«Israel fører en kurs mot katastrofe også for seg selv,» sa tidligere statsminister Kåre Willoch til Dagsavisen 16. mai 2018. Det var ikke noe nytt. I en debatt i MIFF Kristiansand 8. november 2006 snakket Willoch om at det «går mot stupet» for Israel. MIFF kommenterte dette slik artikkelen i Den falske dommedagsprofeten I 2018:

Et halvt år etter Willochs dommedagsprofeti innledet OECD – dominert av europeiske land – forhandlinger om å oppta Israel som medlem. I 2010 ble Israel fullt medlem. Etter 2006 har Israel bygget stadig sterkere handels- og sikkerhetsforbindelser med Kina og India. Etter 2006 har Israel funnet store reservoarer av naturgass og bygget mye sterkere forhold til en rekke land i Europa, særlig Øst-Europa. Israelsk etterretning har bidratt til å stanse en rekke islamistiske terrorangrep i Vesten. I USA er støtten til Israel rekordhøy på meningsmålingene. De siste årene har Israel også fått stadig tettere kontakt med flere arabiske land i et interessefellesskap mot Iran.

Kåre Willoch og jødene

I 2012 ble Kåre Willoch og SV-leder Audun Lysbakken invitert til å tale i Bergen i forbindelse med markering av 70-årsdagen for deportasjon av norske jøder. En jødisk musiker som hadde vært involvert i arrangementet i en årrekke valgte å boikotte. «Det kunne ikke blitt valgt en mer upassende taler ved en minnemarkering for Holocaust,» skrev han. – Valg av talere er opprørende, mener Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

Skal ikke mennesker med ulike samfunnssyn kunne samles for å minnes Holocaust? spurte Bergens Tidende. Rødner svarte slik: Selvsagt skal de det. Men denne saken dreier seg om noe annet. Den dreier seg om hvem som er verdig til å hedre minnet til ofrene for jødeforfølgelsene i Norge under krigen. I mangel av en jødisk stat ble så mange myrdet. Med sin ensidige anti-israelske propaganda undergraver SV, Lysbakken og Willoch den eneste jødiske staten. De burde vist finfølelse i stedet for å forsøke å skaffe seg alibi som jødenes venner.


Conflict Image miff.no

Dersom Israel bare forsvinner, eller lager fred som er akseptabel for den palestinske æresborgeren Willoch, vil antisemittismen forsvinne.


«Betente Midtøsten-spørsmål er ikke tema under den årlige minnemarkeringen på Møhlenpris,» skrev arrangørene. Men slik kunne det ikke bli da de valgte å invitere Kåre Willoch. «Fred i Midtøsten kan stoppe antisemittisme i hele verden,» sa Willoch i sin tale. Med denne setningen beviser Willoch at han er uegnet til å delta på noen slags minnemarkering for drepte jøder. Ut fra det videre referatet, men også fra alt vi har hørt og lest fra Willoch tidligere, er det tydelig at det er Israels skyld alene at det ikke er fred. Dersom Israel bare forsvinner, eller lager fred som er akseptabel for den palestinske æresborgeren Willoch, vil antisemittismen forsvinne.

Kåre Willoch og jødehat

Stortingspolitiker Erlend Wiborg (FrP) skrev i 2015 at Kåre Willoch har bidratt til å fremme jødehat. «Kåre Willoch uttalte for en del år siden at nå kunne ikke amerikanerne jobbe for fred i Midtøsten, på grunn av at Obama hadde ansatt en jødisk politiker,» sa Wiborg. «Det er en nokså grov feilfremstilling av det jeg sa. Poenget var at de valgte en person til å lede en meglingssituasjon som hadde meldt seg frivillig på Israels side i en krig mot palestinere. Å fremstille dette som om jeg skulle hatt noe generell uvilje mot jøder er fullstendig feilaktig,» repliserte Willoch.

Men Willoch tok feil, også her. USAs president Barack Obama ansatte ikke Rahm Emanuel som stabssjef i Det hvite hus for å ha en spesiell meklingsjobb, verken i utenrikspolitiske spørsmål generelt, og heller ikke i konflikten mellom Israel og palestinerne spesielt. Ansvarsoppgavene til en stabssjef i Det hvite hus er å følge opp ansatte i administrasjonen og ha hånd om presidentens møteplan og aktiviteter.

Kåre Willoch og Rahm Emanuel

Willoch tar enda mer feil. Emanuel har aldri meldt seg frivillig på Israels side i en krig mot palestinerne. I 1991 arbeidet han to uker som sivil hjelper for de israelske forsvarsstyrkene gjennom Sar-El programmet. Han bidro til å reparere bremsesystemer på lastebiler. Dette var under Gulf-krigen, da Israel var under rakettangrep fra Saddam Husseins Irak.


Conflict Image miff.no

«Det ser ikke lyst ut, for han har jo valgt en stabssjef som er jøde, og det er jo sånn at mange amerikanske velgere ser mye mer på Bibelen enn på dagens virkelighet — og en meningsløst feil fortolkning av Bibelen.» Kåre Willoch til NRK i 2008.


Willochs problem er at sitatet fra 2008 er velkjent. Aftenposten gjenga det slik: Programleder Hans Wilhelm Steinfeldt spurte Kåre Willoch 30. desember 2008 om han ser noe håp om at USAs påtroppende president, Barack Obama, vil føre en annen politikk overfor Midtøsten. “Det ser ikke lyst ut, for han har jo valgt en stabssjef som er jøde, og det er jo sånn at mange amerikanske velgere ser mye mer på Bibelen enn på dagens virkelighet — og en meningsløst feil fortolkning av Bibelen,” svarte Willoch. Dersom Kåre Willoch vil vise sin godvilje mot jøder, bør han begynne å være mer presis og korrekt når han snakker om dem.

Willochs vendetta

Kåre Willoch og palestinske flyktninger Willoch mener 1948-flyktningene er en av årsakene til at det har spredd seg en skepsis mot vesten i hele den arabiske verden. Før og etter 1948 ble langt over 700.000 jøder flyktninger fra den arabiske verden. De ble offer for sterkt økende trakassering, diskriminering og press fra myndighetene. Eiendommer med enorme verdier ble konfiskert. De jødiske flyktningene har ingen rett til å vende tilbake. Dette er en av årsakene til at det har spredd seg en skepsis mot arabiske og muslimske land i det jødiske folk. Men disse flyktningene passer ikke å nevne i Willochs vendetta mot verdens eneste jødiske stat.

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart