Yishai i hardt vær etter Karmel-brannen

Det politiske presset mot innenriksminister Eli Yishai (Shas) er enormt etter Karmel-brannen.
Karmel i flammer. (Foto: Lev leman Israel)

 

Plenumsamlingen i Knesset mandag 6. september handlet i sin helhet om den enorme brannen som rammet Nord-Israel de siste dagene. Samlingen var preget av en rekke mistillitsytringer mot innenriksminister Eli Yishais håndtering av brannberedskapen.

– Innenriksministeren må gå av fordi han har det direkte ansvaret for brannvesenet under sitt departement. Den personen som har blitt gitt autoritet over et departement har også ansvaret for det, uttalte Nitzan Horowitz (Meretz).

«Lynsjing»
Innenriksministeren mener angrepene mot ham har preg av en «lynsjing». Han hevder kritikken kommer fordi han er ultra-ortodoks, høyreorientert og fordi han ikke er ashkenazijøde (de vestlige jødene som tradisjonelt har hatt mest innflytelse i Israel).

Yishai legger all skyld for den dårlige beredskapen på hans forgjengere i innenriksdepartementet: Avraham Poraz, Haim Ramon og Ophir Pines Paz.

Presselekkasje
Men det er ikke bare Yishais Knesset-kolleger som er misfornøyd med Shas-lederen. Også statsminister Benjamin Netanyahu skal ifølge Jerusalem Post være svært misfornøyd med flere ting ved Yishais lederskap.

Yishai forsøkte for eksempel søndag å renvaske seg selv ved å lekke informasjon til pressen, hvor det kom fram at bevilgninger til brannberedskapen var avvist i regjeringen. Dette førte til at Israel ikke klarte å ta seg av storbrannen alene, men måtte be om hjelp fra utlandet, påpekte Yishai og hans medarbeidere.

Netanyahu selv påpeker at brannvesenet fikk tildelt 160 millioner kroner ekstra i inneværende statsbudsjett. Han har også gjentatt flere ganger at stormakter som USA og Russland også søker hjelp fra utlandet når katastrofebranner oppstår.

Granskningskomité
Netanyahu er også provosert fordi Yishai var den første ministeren som krevde en offentlig granskning av Karmel-brannen. Statsministeren har bedt ham om å finne en alternativ måte å gjennomføre etterforskningen på. Å sette i gang en full granskning, som etter en feilslått krig, er ikke tjenlig, mener han. Det landet trenger nå er å fokusere på den nåværende situasjonen og gjøre det beste ut av den, argumenterer Netanyahu.

Yishai nekter imidlertid å bøye av, og jobber fortsatt for en granskningskomite.

Pengegavenekt
I løpet av branndagene ble det avslørt at Yishai for en tid tilbake takket nei til en pengegave fra den amerikanske organisasjonen Internasjonalt fellesskap av kristne og jøder (IFCJ). Gaven skulle styrke brannberedskapen i Israel, men Yishai takket nei. Kritikerne mener dette var religiøst begrunnet, at han ikke ville motta hjelp fra penger samlet inn av kristne.

Ifølge Yishai var han invitert til et møte hos IFCJ, uten at han visste hva organisasjonen kunne tenke seg å støtte. Hadde jeg visst at gaven skulle gå til brannutstyr, ville jeg selvsagt ha kommet, argumenterer Yishai. Han lover også å komme om han blir invitert av organisasjonen i framtiden.

IFCJ vil neste uke arrangere et møte i Knesset hvor de vil dele ut penger til 150 kommuner for å hjelpe de trengende. Igjen har Yishai avvist invitasjonen, opplyser organisasjonen.

Mest upopulær
Allerede før Karmel-brannen scoret Yishai lavt på meningsmålinger. Smith Consulting gjennomførte en måling 30. november og 1. desember, før brannen brøt ut. 500 voksne israelere ga tallkarakter på regjeringsmedlemmene, hvor 10 var toppkarakter og 1 bunnkarakter.

Yishai scoret lavest, med 4,4 poeng. Kommunikasjonsminister Moshe Kahlon (6,97), miljøminister Gilad Erdan (6,6) og finansminister Yuval Steinitz (5,98) fikk høyeste karakter. Statsminister Benjamin Netanyahu fulgte tett bak, med 5,9 peoeng.

 

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise