Positive sider ved pavens besøk

Rabbiner Arthur Schneier ser mange lyspunkter ved pave Benedict XVIs besøk i Det hellige land.

Rabbiner Arthur Schneier ser mange lyspunkter ved pave Benedict XVIs besøk i Det hellige land.

15. mai 2009 ble Schneier intervjuet i en engelsk-språklig sending på israelsk TV (Israel Broadcasting Authority). Schneier er Holocaust-overlever og har representert det jødiske folket i samtaler med den katolske kirken. Dette er et fritt referat av intervjuet.

Denne uken har paven besøkt Jordan, Israel og de palestinske selvstyreområdene. Schneier kan forstå dem som reagerer på at paven ikke gikk lenger i sine uttalelser, særlig i forhold til å innrømme skyld for Holocaust. Men rabbineren mener at vi må se på det totale bildet. Og da var det et historisk besøk med mange positive punkter. Schneier nevner følgende høydepunkter, sett fra jødisk og israelsk side:

Mens han var i Jordan minnet paven om det meget spesielle forholdet mellom den katolske kirken og det jødiske folket.

Da han kom til Israel, viste han stor respekt for de israelske lederne. Han talte imot antisemittisme, Holocaust osv.

Schneier fant det gripende å se paven ved Vestmuren (Klagemuren). Han stod i dyp respekt for det jødiske folket og de lidelsene Klagemuren representerte.

Schneier mener at paven under sitt besøk bekreftet arbeidet som det andre Vatikankonsilet gjorde i forholdet til jødene, og ikke minst det meget viktige dokumentet Nostra aetate fra 1965. Hvis du ikke vet noe om hva dette dokumentet går ut på, kan du lese vår omtale av det i artikkelen Kirken og jødene fra 1996. Blant annet lærer den katolske kirken at jøder kan bli frelst uten å tro på Jesus som sin frelser ved å praktisere sin jødiske tro.

Schneier mener at siden Nostra aetate i 1965 har den katolske kirken vært i fremste linje i forsoning med jødene, mer enn mange av de andre kirkene. [Det er i hvert fall ingen tvil om at den katolske kirken er langt mer Israel-vennlig enn Den norske kirke.]

Schneier møtte paven i februar i 2009 i Roma. Da hadde kirken nettopp tatt tilbake en biskop, Williamson, som tidligere var utstøtt, selv om Williamson benekter deler av Holocaust. Schneier meldte av i meget klare ordelag. Paven innrømmet av det var gjort en feil, og gjorde det klart at Holocaust-benektere ikke skal ha noen plass i kirken. Paven sa at de ikke kjente til Williamsons forhold til Holocaust. (Utstøtelsen handlet om ganske andre saker.)

Rabbiner Schneier mener at Israel og jødene trenger venner, og forholdet til den katolske kirken er så avgjort noe å bygge videre på og utvikle.

Relatert artikkel:
Den katolske kirken og Israel

 

 

Forrige artikkelGranat- og rakettangrep mot Israel
Neste artikkelGeorge Mitchell vurderer besøk i Syria
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no