Bak masken til kirkens palestinske samarbeidspartner

Sabeel og Naim Ateek (bildet) oppflammer til konflikt og religiøs intoleranse, umenneskeliggjør israelere og jøder og delegitimerer Israel, konkluderer NGO Monitor i en ny rapport. Hvor lenge skal Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp fortsette å støtte dette?

Sabeel-grunnlegger og leder Naim Ateek. (Foto: via orucc.org)
Sabeel-grunnlegger og leder Naim Ateek. (Foto: via orucc.org)

Sabeel Ecumencial Liberation Theology Center er en kristen palestinsk organisasjon registrert i Jerusalem. I Norge er organisasjonen representert med Sabeels venner, som har stor innflytelse på hvordan Mellomkirkelig råd i Den norske kirke ser på Midtøsten. Sabeels venner deltar også i Midtøstenforum i Norges Kristne Råd og er en av arrangørene bak de årlige anti-israelske kirkeukene. Sabeel i Israel oppgir at Kirkens Nødhjelp i Norge er en av deres bidragsytere.

16. juni publiserte den israelske organisasjonen NGO Monitor en rapport som avslører mye om hva Sabeel står for. Her gjengir vi noen av hovedpunktene i den 52 sider lange rapporten.

Sabeel støtter en enstatsløsning, “én stat for to folk og tre religioner”. NGO Monitor påpeker at dette vil bety ødeleggelsen av Israel som en jødisk og demokratisk stat.

Sabeel arbeider for boikott av Israel.

Sabeel bruker en retorikk som unnskylder terror mot sivile israelere og sprer klassisk anti-judaistisk teologi. Sabeel-grunnlegger og leder Naim Ateek hevder blant annet at jødedommen er “primitiv”. Palestinerne blir framstilt som helt uskyldige ofre for israelsk aggresjon. Da Yasser Arafat døde i 2004 publiserte Sabeel en hyllest av palestinernes “farsfigur”.

Samtidig som Sabeel fordømmer jødisk nasjonalisme og avviser landløfter i Bibelen, har organisasjonen sin egenutviklede teologi som ivrig støtter palestinsk nasjonalisme. Ateek har omtalt Jesus som en “palestiner som levde under okkupasjon”.

Sabeels leder hevder Israel har “en form for apartheid som er mye verre enn den som ble praktisert i Sør-Afrika”. Han holder Israel ansvarlig for palestinske selvmordsbomber: “Det var i vuggen til okkupasjonen at de ble til og formet. Og dersom Israel betegner dem som terrorister, er de jo et produkt som Israel selv har skapt.”

Sabeel har ikke registrert hvor mye midler de mottar fra fremmede stater, selv om de som en israelsk organisasjon er pliktig til å gjøre dette etter loven.

– Sabeels anti-israelske budskap er ofte sammenvevd med teologisk antisemittisme, skriver NGO Monitor.

Forrige artikkelGrov diskriminering i FNs menneskerettighetsråd
Neste artikkelBoikotter du Israel, får du ikke frihandel med USA
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.