Ny kreftbehandling utviklet i Israel reddet livet til nordmannen

Etter to måneder på den israelske medisinen kjente Jan Erik Lien at «kreften begynte å smuldre bort».
Jan Erik Lien ble reddet av israelsk medisin. (Skjermdump fra ABC Nyheter)
Jan Erik Lien ble reddet av israelsk medisin. (Skjermdump fra ABC Nyheter)

Allerede i 2011 skrev MIFF om det israelske selskapet Vaxil som utviklet en kreftvaksine nesten uten bivirkninger. Siden den gang har forskningen på immunterapi mot kreftbehandling gått raskt fremover i Israel.

Torsdag 11. juni publiserte ABC Nyheter et referat av et foredrag som nordmannen Jan Erik Lien (54) har gitt på et seminar i regi av Kreftforeningen. Han hadde den mest alvorlige formen for hudkreft, føflekkreft med spredning, men er i dag helt frisk og lever et normalt liv.

ABC Nyheter nevner det ikke, men medisinen som Lien har brukt er i stor grad utviklet av israelske forskere. Medisinen, som heter pembrolizumab (MK-3475) og markedsføres som Keytruda, begynte han med i februar 2014.

– Jeg fikk injeksjoner på Radiumhospitalet, med påfyll hver 14. dag. Etter to måneder kjente jeg at kreften begynte å smuldre bort, fortalte han under foredraget.

Halvannet år senere er han frisk. Jan Erik Lien er ikke i tvil: «Jeg håper alle pasienter med føflekkreft får muligheten til å prøve behandlingen.»

La oss håpe ingen med føflekkreft boikotter Israel, for Pembrolizumab er utviklet i fellesskap mellom israelske og amerikanske forskere. Det amerikanske selskapet Merck har en forskningsavdeling i Israel. Den heter MSD.

– Vi er i ferd med å gjøre føflekkreft til en kronisk sykdom som kan behandles, sa Jacob Schachter til ynetnews.com i august 2014. Den israelske professoren er av dem som har deltatt i utviklingen av medisinen.

I løpet av noen måneder vil EU-kommisjonen avgjøre om Pembrolizumab vil bli godkjent.

– Godkjennes det i Europa, vil det bli godkjent i Norge, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Vi regner med at boikott-tilhengerne i Norge allerede har satt den israelske kreftbehandlingen opp på sine boikott-lister? Vi andre gleder oss over de strålende resultatene som Jan Erik Lien har opplevd, og gleder oss sammen med de tusenvis av andre kreftpasienter som i framtiden vil bli reddet takket være israelsk medisinkompetanse.

 

Setter du pris på miff.no som nyhetskilde? Bli medlem av MIFF for kun 4-6 kroner i uken.

Kjøp israelske varer på torget.miff.no!

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise