Middelmådig popalbum

Idan Raichel er selve kronjuvelen i Israels musikkbransje. Men hans siste plateprosjekt, “Quarter to Six”, lever ikke opp til forventningene til musikkanmelder Yngve Litleskare Leine.

Den israelske popartisten Idan Raichel, selve hjernen og hjertet av Idan Raichel Project (Foto: Beth B, flickr.com)
Den israelske popartisten Idan Raichel, selve hjernen og hjertet av Idan Raichel Project (Foto: Beth B, flickr.com)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!
Idan Raichel Projects siste plate "Quarter to Six" (Cumbancha 2013)
Idan Raichel Projects siste plate "Quarter to Six" (Cumbancha 2013)

Idan Raichel er nok ikke særlig kjent her til lands, men i hjemlandet Israel har musikken hans fått stort gjennomslag, og ti år etter platedebuten er han den største popstjernen i landet.

Idan Raichel er rett nok ikke noen soloartist. Alle platene har kommet ut under navnet “Idan Raichel Project”. Raichel selv lager det meste av musikken, samtidig som han spiller og synger på mange av sangene. Men det som gjør Idan Raichel Project unikt er det enorme antallet gjestemusikere fra de forskjelligste kulturelle og musikalske bakgrunner som deltar på platene. Dette gjør at musikken blir veldig variert, og det kan være store forskjeller fra sang til sang på samme plate.

Jødisk folkemusikk, reggae, etiopisk musikk og andre toner fra Midtøsten blir satt sammen og gir et
mildt sagt spennende og interessant resultat. Med mange forskjellige vokalister og språk blir hver
låt unik. Idan er i tillegg meget dyktig til å lage gode og vakre melodier. Selv har jeg lyttet til
de tre første soloplatene (Idan Raichel Project, Mima’amakim, Within my Walls) og livealbumet (Traveling Home) med stor glede.

Nå har Idan Raichel Project kommet med sitt fjerde studioalbum, “Quarter To Six”. Etter tre
gode album hadde jeg høye forventninger til dette, men dessverre må jeg si at  jeg ble skuffet. Platen når rett og slett ikke opp til det nivået som de foregående albumene har lagt opp til, heller ikke den samme variasjonen. De fleste av sangene er popbalader, som selv om de er vakre blir for lite varierte i en helhet. Der hver enkelt sang på tidligere album har hatt sitt eget, tydelige særpreg er sangene på «Quarter To Six» nesten ikke til å skille fra hverandre. Det gjør at platen blir kjedelig, ikke minst med forventningene Idan Raichel har bygd opp rundt seg selv og sitt prosjekt.

Én sang skiller seg derimot kraftig ut fra platen for øvrig, den nest siste sangen, hvor Idan har fått med seg den tyske tenoren Andreas Scholl til å synge “In Stiller Nacht”, et dikt av Friedrich von Spee. Det er en flott melodi som er nydelig fremført, og som viser den musikalske allsidigheten Idan Raichel er i stand til. Låten er derimot ikke veldig representativ for Idan’s øvrige musikk. Selv om jeg ikke synes «Quarter To Six» helt møtte mine forventninger, vil jeg varmt anbefale musikkinteresserte å sjekke ut Idan Raichel Project, for et interessant innblikk i israelsk popmusikk og mange gode musikalske opplevelser.

Se musikkvideoen til “In Stiller Nacht” her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mkMQg6l81mI[/youtube]

Albumet kan blant annet kjøpes på cdon.no.

 

Yngve Litleskare Leine jobber til daglig som ungdomsarbeider. Det er MIFFs journalist Kenneth O. Bakken som har invitert ham til å anmelde Idan Raichels nye plate.

Forrige artikkelFatahs Facebook-side hyller “Palestinas snikskytter”
Neste artikkelNye lokallag av MIFF på vei på Sørlandet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -