Film om hvordan Israel ble atommakt

En ny israelsk film, regissert av Avraham Kushnir, forteller den spennende historien om hvordan Israel skaffet seg atomvåpen på 1960-tallet.

Skjermdump fra filmen Operation Sunflower.
Skjermdump fra filmen Operation Sunflower.

FILMOMTALE: Operation Sunflower. Spilletid 104 minutter. Tale på hebraisk og fransk, tekstet på engelsk.

“Filmen du nettopp så, har ingen basis i virkeligheten,” sier Mossad-sjefen helt til slutt i filmen Operation Sunflower. Men det er akkurat det den har.

Operation Sunflower får tydelig fram at det var trusselen fra Sovjetunionen som fikk Israel til å søke atomvåpenkapasitet, akkurat som MIFF skriver i vår artikkel Hvorfor måtte Israel utvike atomvåpen?

Filmen forteller at tysk etterretning advarte Israel mot store egyptiske våpenkjøp fra Moskva, og at Israel og Frankrike hjalp hverandre over kneiken til å bli atommakter. Det kommer også tydelig fram hvor redd israelerne var for at amerikanerne skulle få nyss om prosjektet.

At Operation Sunflower har sluppet gjennom israelsk militærsensur, kan sees på som et nytt signal på at Israel toner ned sin tidligere policy med ikke å bekrefte eller avkrefte sin atomkapasitet.

Les mer omtale av filmen i Jerusalem Post.

 

Se trailer av filmen her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HsXdQtw8GCY[/youtube]

 

Forrige artikkelOdd Myrland på MIFF-møte i Randaberg: Israels beste argumenter
Neste artikkelLieberman med ny taktikk mot EU
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.