Knausgård mottok litteraturpris i Israel

Den norske forfatteren sier han er sterk motstander av en kulturell boikott av Israel.

Den norske forfatteren Karl Ove Knausgård ble utdelt en israelsk litteraturpris. (Foto: Thomas Wågström)
Den norske forfatteren Karl Ove Knausgård ble utdelt en israelsk litteraturpris. (Foto: Thomas Wågström)

Den norske forfatteren Karl Ove Knausgård var søndag til stede i Israel for å motta litteraturprisen Jerusalem Prize in Literature på den internasjonale bokmessen i Jerusalem, skriver den israelske avisen Jerusalem Post. Knausgård fikk prisen og premiepengene på 80.000 kroner overrakt av Jerusalems ordfører Nir Barkat.

Prisen deles ut annethvert år til forfattere som promoterer ideen om individets frihet i samfunnet. Barkat sa Knausgård hadde stor påvirkning på moderne litteratur.

– Mister Karl Ove Knausgård. Du er allerede en verdenskjent forfatter, og jeg har ingen tvil om at du vil fortsette å skrive bøker som er ute-av-boksen. Jeg vet at én av ti nordmenn har dine bøker, som har blitt oversatt til 22 ulike språk, i sitt hjem. Vi er veldig stolte over at du har blitt valgt til vinner av årets pris, sa han under utdelingen.

Knausgård svarte med at han var beæret over å motta prisen i en by han lenge har studert og vært fascinert av, gjennom tidlig interesse og utdanning i bibelske studier.

– Jerusalem er en by som huser kanskje de mest transformative og definerende tekster vi kjenner til. Jeg vokste opp i Norge, et land som geografisk, politisk og kulturelt er en annen verden enn Midtøsten. Men i løpet av min skolegang i 1970-årene var historier fra denne regionen av avgjørende betydning, fortalte Knausgård under mottakelsen, og la til at i klasserommet på skolen hadde de tre ulike kart.

Et av kartene var av Norge, et av hele verden og et av det bibelske Israel.

– Vi var like godt kjent med Sinai-fjellet, Karmel, Jeriko, Genesaretsjøen og Dødehavet som vi var med vårt eget landskap. Og historiene fra Bibelen var like viktig for oss som vår egen historie, sa den norske forfatteren til en fullsatt sal.

Til den norske avisen Dagen sier Knausgård at han er “sterk motstander av kulturell boikott av Israel, uten at jeg dermed nødvendigvis støtter staten Israel.”

Norsk kultur har hatt stor suksess i Israel de siste årene. Knausgård var en av forfatterene som kulturminister Linda Hofstad Helleland trakk fram tidligere i år.

Forrige artikkelFikk du med deg alle feilene norske medier kom med i forrige uke?
Neste artikkel– Hamas bruker skolebarn som menneskelige skjold
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.