Tillater Israel å delta i Eurovision 2018

Men Israels framtidige deltakelse i den europeiske musikkonkurransen er høyst usikker.

Endringer i allmennkringkastingen har gjort at Israels deltakelse i Eurovision står i fare. (Foto: Israel Broadcasting Corporation/Flickr)
Endringer i allmennkringkastingen har gjort at Israels deltakelse i Eurovision står i fare. (Foto: Israel Broadcasting Corporation/Flickr)

Alt tyder på at Israel får lov til å delta i Eurovision 2018, til tross for at landet sa farvel ved årets musikkonkuranse. Ifølge avisen Jerusalem Post skal Israel Broadcasting Corporation, som kom på luften i mai, ha fått innvilget midlertidig medlemskap i European Broadcasting Union (EBU). Ifølge EBU, som arrangerer konkurransen, vil Israel få lov til å delta i neste års konkurranse i Portugal.

Men medlemskapet er kun midlertidig, og Israels framtidige deltakelse i Eurovision er fortsatt høyst usikker. The Israel Broadcasting Authority, som var forgjengeren til IBC, gikk av luften i år etter 69 års drift. De hadde vært medlem i EBU siden 1957.

Allmennkringkasteren ble lagt ned som en del av et politisk kompromiss og erstattet av en ny allmennkringkaster. Problemet er at den nye kanalen har skilt ut nyhetsavdelingen fra sine kringkastingsoppgaver. Det vil normalt diskvalifisere kanalen fra å være medlem av Den europeiske kringkastingsunionen, og dermed også sangkonkurransen Eurovision.

I mai kom israelsk høyesterett med en kjennelse som forbyr å skille ut nyhetsavdelingen, men en permanent avgjørelse er ventet først i november. Hvis høyesterett godkjenner atskillelsen av nyheter vil medlemskapet i EBU stå i fare.

Under årets Eurovision-sending forvirret Israel mange seere da de tok farvel med konkurransen. Det var siste sending for den gamle allmennkringkasteren, og Israels representant, Ofer Nachshon, sa på direkten farvel til tv-seerne i Europa.

– I de siste 44 år har Israel deltatt i Eurovisions sangkonkurranse, og vunnet tre ganger. Men i kveld er vår siste natt. Snart vil IBA stenge sin kringkasting for alltid. Så på vegne av alle oss her i IBA, la meg si takk til Europa for alle de magiske øyeblikkene og all den vakre musikken. Forhåpentligvis møtes vi igjen en gang i framtiden, sa Nachshon på direkten til mange sjokkerte tv-seere.

Nå er det klart at de i alle fall blir med i 2018. Israel er en av de mestvinnende nasjonene. Landet har vunnet sangkonkurransen tre ganger. Det er like mange som Norge og Danmark. Irland troner på topp med hele sju seire.

DEL
Forrige artikkelKlovner skaper panikk i israelske byer
Neste artikkelKan få Nobels fredspris for omstridt atomavtale
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.