Lorde avlyser Israel-konserten

Nå får den unge musikeren massiv kritikk for sin dobbeltmoral.

Den newzealandske musikeren Lorde må tåler kraftig kritikk etter å ha avlyst Israel-konserten på grunn av press. (Foto: Pressefoto)
Musikeren Lorde må tåle kraftig kritikk etter å ha avlyst Israel-konserten på grunn av press. (Foto: Pressefoto)

Den newzealandske sangeren Lorde har avlyst sin planlagte konsert i Tel Aviv sommeren 2018. Avlysningen skjer etter at den unge musikeren på 21 år ble satt under hardt press av boikottbevegelsen, skriver Yedioth Ahronoth.

Det var Eran Arielli, som skulle promotere konserten i Israel, som først meldte på sin Facebook-side at sommerens konsert med Lorde var avlyst.

– Sannheten er at jeg var naiv som trodde at en artist i hennes alder ville være i stand til å takle det presset som oppstår når man skal spille i Israel.

Etter at avlysningen ble kjent har Lorde måtte tåle massiv kritikk.

– Lorde avlyser konserten i Israel, det eneste demokratiet i Midtøsten, på grunn av menneskerettighetshensyn. Men hun opptrer i Russland, et brutalt regime som er delaktig i massemordet i Syria. Det er da du skjønner at pro-menneskerettigheter bare betyr anti-Israel, skriver Julie Lenarz på Twitter.

En annen Twitter-bruker fra Australia mener artisten er dobbeltmoralsk.

– Feministen Lorde avlyser konserten i Israel – det eneste stedet i Midtøsten hvor kvinner blir behandlet som likeverdige – av moralske grunner. Jeg ser fram til hun står opp for de millioner av undertrykte kvinner som lever under islam. Eller avlyser sin konsert i Russland på grunn av måten de behandler LHBT-miljøet, skriver Rita Panahi, som har nesten 100.000 følgere.

Også Itzhak Gerberg, Israels ambassadør til New Zealand, har engasjert seg i saken. I et innlegg på ambassadens Facebook-side skriver han at det er «beklagelig» at konserten er avlyst og at boikott av Israel representerer «fiendtlighet og intoleranse».

– Jeg inviterer deg til å møte meg ansikt til ansikt så vi kan diskutere Israel, våre prestasjoner og vår rolle som det eneste demokratiet i Midtøsten.

Det har foreløpig ikke kommet noen uttalelser fra Lordes representanter om hun vil ta imot innbydelsen om å møte den israelske ambassadøren.

Det er ikke uvanlig at artister som skal opptre i Israel blir utsatt for press fra BDS-bevegelsen, men de fleste avviser den anti-israelske bevegelsen.

Også norske Kygo og A-ha har opplevd presset fra BDS-bevegelsen, men avvist det. A-has manager mener det minner om en totalitær tankegang.

De siste årene har artister som Radiohead, The Rolling Stones, Aerosmith, Paul McCartney, Justin Bieber og Guns´N Roses opptrådt i Israel.

Australske Nick Cave reagerte helt annerledes enn Lorde på oppfordring om boikott. Han valgte heller å spille i Israel for å trosse BDS-bevegelsen.

– Jeg liker Israel og israelere, sa Cave før konserten i Israel i november.

Forrige artikkelTo synagoger vandalisert i Iran
Neste artikkel3,6 millioner besøkte Israel i 2017
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.