Spenningsfilm om Mossads redningsaksjon for etiopiske jøder kommer på Netflix

Den israelske etterretningstjenestens spektakulære innsats for å redde etiopisk-jødiske flyktninger har nå blitt til film.

To av Mossad-agentene sammen med etiopiske flyktninger. (Skjermdump fra Youtube)
To av Mossad-agentene sammen med etiopiske flyktninger. (Skjermdump fra Youtube)

Mellom 1981 og 1984 ble flere tusen etiopiske jøder, som hadde flyktet fra hungersnød og krig i hjemlandet, i hemmelighet fraktet fra Sudan til Israel av israelske militære båter og transportfly. Redningsoperasjonen har fått navnet “Operation Brothers,” og ble gjennomført av den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Etter at Mossad hadde leid et forlatt feriested ved Rødehavet i det krigsherjede Sudan, og under dekke av å være et feriested for dykkeinteresserte turister, ble jødene fraktet til Israel. De to første årene foregikk transporten sjøveien med båter, men etter at det ble for risikabelt, ble en gammel og forlatt flyplass – bygd av britene under Den andre verdenskrigen – tatt i bruk for å transportere dem med fly til Israel.

Les mer om Operation Brothers her.

Onsdag 31. juli har filmen “The Read Sea Diving Resort” premiere på strømmetjenesten Netflix. Den er basert på boken “Mossad Exodus”, skrevet av israeleren Gad Shimon, og handler om denne utrolige redningsaksjonen.

The Read Sea Diving Resort er regissert av israeleren Gideon Raff. Han skapte og regisserte dramaserien Hatufim (Prisoners of War), som ble sendt på NRK med tittelen Hjemkomsten.

Flere kjente skuespillere har roller i filmen, deriblant Chris Evans og Ben Kingsley.

Se traileren her:

Forrige artikkelNå kan palestinere passere grenseoverganger til Israel på få minutter
Neste artikkelOver 4 millioner turister brukte 53 milliarder kroner i Israel i 2018
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.