Serie om Jom Kippur-krigen blir tidenes dyreste

Etter ti år med planlegging er innspillingen av «Valley of tears» i gang.

Israelske soldater evakuerer skadde soldater fra slagmarken under Jom Kippur-krigen i 1973. (Foto: Arkivet til IDF)

Innspillingen av tidenes dyreste israelske TV-serie er i gang. «Valley of tears» er en ambisiøs miniserie på åtte episoder som skildrer Jom Kippur-krigen i 1973 gjennom øynene til tre unge israelske soldater. Hver av episodene vil koste over åtte millioner kroner å produsere. Det hittil topp hemmelige TV-prosjektet ble nylig avslørt av underholdningsnettstedet Deadline Hollywood.

Seriens høye kostnad er delvis på grunn av de mange krigsscenene, men også på grunn av de anerkjente skuespillerne og produsentene som er tilknyttet prosjektet. Hele 10 år med planlegging ligger bak TV-serien.

Jom Kippur-krigen startet 6. oktober 1973, da arabiske stater, ledet av Egypt og Syria, startet et overraskelsesangrep på Israel på den helligste dagen i den jødiske kalender. Araberne var nær ved å overvinne Israel.

– Dette er en universell historie om en gruppe unge menn, full av liv, som blir kastet inn i krigens galskap og dens berusende, vanedannende effekt, så vel som dets absurditet. Det er også det mest dramatiske øyeblikket i Israels historie, et kapittel som aldri tidligere er framstilt på TV, sier seriens skapere.

Selskapet som produserer «Valley of tears» er nå i forhandlinger med ulike TV-selskaper og strømmetjenester om salg av serien. Det er fortsatt uklart når og hvor det vil bli mulig å se tidenes dyreste israelske TV-serie.

De siste årene har det kommet en rekke israelske filmer og TV-serier på ulike strømmetjenester. Nylig slapp HBO Nordic serien «Our Boys», som handler om den dramatiske sommeren i 2014, da tre jødiske ungdommer ble kidnappet og drept. I slutten av juli kom Netflix med en spenningsfilm om Mossads utrolige redningsaksjon av etiopiske jøder.

I september kommer Netflix med en miniserie om den legendariske Mossad-spionen Eli Cohen, som på begynnelsen av 1960-tallet klarte å infiltrere toppledelsen i Syria og over flere år rapporterte tilbake til Israel.

Yaron Zilberman (t.v.) er en av seriens skapere, mens skuespiller Lior Ashkenazi har en av hovedrollene i «Valley of tears».
Forrige artikkel– Antirasistisk Senter snur saken helt på hodet
Neste artikkelHvorfor du ikke kan ta tallet for «palestinske flyktninger» alvorlig
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.