Island bøtelagt for provokasjon under Eurovision

Den islandske gruppen Hatari viste fram et palestinsk flagg under finalen i Tel Aviv.

Den islandske allmennkringkasteren er bøtelagte etter dette stuntet fra bandet Hatari. (Foto: Skjermdump)

Arrangøren av Eurovision har besluttet å ilegge den islandske kringkasteren RÚV en bot etter at landets bidrag i årets sangkonkurrans viste fram et palestinsk flagg under finalen i Israel. Da poengene ble lest opp viste det islandske bandet Hatari fram et palestinsk flagg. En slik politisk markering er et klart brudd på reglene i Eurovision-konkurransen, skriver Times of Israel.

Det er den islandske allmennkringkasteren som må betale boten fra Den europeiske kringkastingsunion, men størrelsen på boten er ikke offentliggjort. «Men den er i tråd med konkurransens regelverk», sier EBU.

Boten er anket, så Island har foreløpig ikke betalt den.

Det er sangkonkurransens regel nummer 2.6 som sier at deltakerne ikke skal bruke Eurovision til å fremme politikk. Eurovision ble arrangert i Israel i år fordi israelske Netta Barzilai vant sangkonkurransen året før.

Til tross for provokasjonen fra det islandske bidraget ble Eurovision i Israel en stor suksess. Flere hundre millioner TV-seere fikk se noe av det beste Israel har å by på. Her hjemme i Norge prøvde en gruppe med festdempere å få nordmenn til å ikke se på arrangementet, men hele 2,2 millioner nordmenn var innom TV-sendingen fra Tel Aviv.

MIFF var til stede i Tel Aviv under Eurovision. Det var en yrende stemning i byen hele uken. Her kan du se opptak av våre live-sendinger derfra.

Forrige artikkelOooooooops… Israel-demonisering til søndagsfrokost på TV2
Neste artikkelBahareh Letnes er et ektefødt barn av den islamske revolusjonen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.