Ny film og serie om «jernkvinnen»

Prisbelønnede skuespillere skal portrettere Golda Meir i både film og TV-serie.
Golda Meir ble omtalt som en jernkvinne i israelsk politikk. Nå blir det film og TV-serie om den tidligere statsministeren.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Oscar-vinner Helen Mirren skal spille Golda Meir, Israels eneste kvinnelige statsminister, i en ny biografisk spillefilm hvor handlingen er lagt til Jom Kippur-krigen. Produksjonen av «Golda» vil starte senere i år, ifølge Hollywood Reporter.

Det blir for øvrig ikke første gang at Meir blir portrettert av en Oscar-vinner. Ingrid Bergman spilte også Meir i filmen «A women called Golda» fra 1982.

Nyheten om en ny film om Meir, som ble omtalt som «jernkvinnen» i israelsk politikk, kommer kort tid etter nyheten om en annen stjernespekket produksjon om den tidligere israelske statsministeren. Den israelske skuespilleren Shira Haas, som ble Emmy-nominert for sin rolle i «Unorthodox», skal spille Meir i en TV-serie med navnet «Løvinnen».

Haas er for mange også kjent fra den populære israelske TV-serien «Shtisel», som nå er ute med sin tredje sesong på Netflix.

Den prisvinnende skuespilleren Helen Mirren skal portrettere Golda Meir i en ny film om den israelske statsministeren.

«Løvinnen» vil følge Meir fra hennes fødsel i Kiev og oppvekst i Milwaukee i USA, til hennes rolle i opprettelsen av Israel og hennes vei til å bli Israels første og så langt eneste kvinnelige statsminister. «Golda» vil derimot fokusere på den turbulente perioden i forbindelse med Jom Kippur-krigen.

Sammen med resten av Israel ble Meir og hennes bare mannlige kabinett overrasket da egyptiske, syriske og jordanske styrker angrep Israel i 1973. Den påfølgende blodige konflikten er for øvrig også filmatisert i den israelske TV-serien «Valley of tears», som er tilgjengelig på strømmetjenesten HBO.

Meir var statsminister i Israel fra 1969 til 1974. Hun var den tredje kvinnen i verden til å inneha vervet som statsminister, men den første til å være dette uten at familiemedlemmer tidligere hadde vært stats- eller regjeringsledere.

Meir besøker israelske styrker på Golanhøyden under Jom Kippur-krigen i 1973. (Foto: GPO)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise