Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ny Netflix-serie viser hvordan jøder ble diskriminert i Tyrkia

Den tyrkiske serien Nattklubben viser hvordan jøder ble diskriminert i Tyrkia på 1950-tallet. (Foto: Netflix)
Serien er den mest sette i Tyrkia, tross Erdogans misnøye med Netflix.

NRKs utenrikskorrespondent Sidsel Wold hadde tirsdag 18. november et innslag i radioprogrammet Nyhetsmorgen på NRK. Der fortalte hun om den nye tyrkiske Netflix-serien «Nattklubben». Serien viser hvordan grekere og jøder ble diskriminert i Tyrkia på 1950-tallet.

– Vi ser en ung tyrkisk mann kaste den første stein. Deretter angriper en tyrkisk mobb greske og jødiskeide butikker. Disse voldsomme angrepene, pogromene, skjer ikke bare i Netflix-serien Nattklubben, men de skjedde så absolutt i virkeligheten høsten 1955, sier Wold innledningsvis i reportasjen.

Over 4000 hjem, 1000 arbeidsplasser, 73 kirker, en synagoge og flere tusen andre mål ble angrepet. 80% av de ødelagte eiendommene tilhørte gresk-tyrkere. Resten tilhørte jøder og armenere. Påskuddet for angrepet var et falskt rykte om at Hellas hadde bombet barndomshjemmet til Tyrkias landsfader Kemal Atatürk.

Serien, som er den mest sette i Tyrkia nå, tar oss med til det jødiske samfunnet i Istanbul på 1950-tallet. For 500 år siden ble jødene ønsket velkommen til det Osmanske riket, da inkvisisjonen tvang dem ut av Spania. 

– Men på 1920-tallet, da nasjonalismen ble satt i system av den tyrkiske republikken, var verken jødene eller de kristne så velkommen lenger, sier NRK-korrespondenten.

Handlingen er lagt til driften av en nattklubb, hvor tyrkere, grekere og jøder jobber sammen. Men vi ser også hvordan den tyrkiske republikken påla jøder og grekere å betale opptil 200 prosent i eiendomsskatt i 1942. 

– Det var nærmest et statlig ran. Skatten ruinerte datidens velstående, og ikke så velstående, jødiske og kristne familier. Eiendsomskatten og angrepene har vært tabu i Tyrkia i flere tiår, forteller Wold i reportasjen.

Mange av tyrkerne som Wold har intervjuet sier serien lærer dem mye nytt om sitt eget land. Nå sitter millioner av tyrkere å lærer om skjebnen til deres ikke-muslimske landsmenn. Også Tyrkias jøder er glade for serien.

– Den er viktig og for første gang i tyrkisk filmproduksjon tas jøder på alvor. De fremstilles ikke som stereotypier, sier en tyrkisk jøde i reportasjen.

Wold avslutter reportasjen med å si at mange tyrkere er overrasket over at serien sendes på Netflix, med tanke på det faste grepet Recep Erdoğan har over landet og at han tidligere har vært svært misfornøyd med Netflix.

Her er traileren til Netflix-serien:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart