Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Den israelske kvinnen Gill Rosenberg kjempet med kurderne mot IS

Gill Rosenberg intervjues av Lucy Aharish i studio hos I24news (Foto: I24news)
Gill Rosenberg intervjues av Lucy Aharish i studio hos I24news (Foto: I24news)
Første utenlandske kvinne som frivillig har meldt seg for å hjelpe kurderne i krigen mot IS.

Israelsk-canadiske Gill Rosenberg (32) returnerte nylig til Israel etter å ha kjempet i åtte måneder mot den såkalte Islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Den første tiden var hun i Syria med den kurdiske kvinnelige gruppen YPJ som på norsk betyr Kvinnenes forsvarenheter. Senere dro hun til Irak der hun slåss sammen med andre kurdiske Peshmerga-styrker.

YPJ (Kurdisk: Yekîneyên Parastina Jin)‎ er en væpnet infanteribrigade i Syria med mellom 7000 og 10 000 frivillige kurdiske kvinner. Den ble opprettet i 2012 og er søsterorganisasjonen til den mannlige, venstreorienterte YPG-militsen som igjen er en del av Peshmerga-styrkene.

Les mer om YPJ i Aftenpostens artikkel «Kvinner løftes frem som krigens helter i kampen mot IS».

YPJ og YPG er de militære delene av en kurdisk koalisjon som har tatt kontroll over en stor del av Syrias kurdiske nordområder.

Falsk melding om kidnapping

Gill Rosenberg ble for alvor kjent internasjonalt da det i slutten av november 2014 kom falske meldinger på sosiale medier, trolig opprettet og spredd av islamister, om at hun og flere andre kvinnelige kurdiske soldater hadde blitt tatt til fange av IS.

Det pågikk på den tiden harde kamper om den syriske byen Kobane, med rundt 45000 innbyggere, flertallet kurdere, på grensen til Tyrkia.

Noen dager senere kunne imidlertid Gill bekrefte på Facebook at meldingen var falsk og at hun var i sikkerhet.

Gill Rosenberg ble født i Canada, men flyttet til Tel Aviv i Israel i 2006 der hun gjorde militærtjeneste i IDF mellom 2006 og 2008, men uten å få erfaring i strid.

Den israelske avisen Haaretz skrev i en artikkel 11. november 2014 at hun til israelsk radio hadde fortalt at hun kontaktet kurdiske krigere over Internett før hun 2. november 2014 reiste med fly fra Amman i Jordan til Erbil i Nord-Irak.

Slik forklarte hun årsaken til at hun ville kjempe for kurderne:

– De er våre brødre. De er gode mennesker. De elsker livet, akkurat som oss, virkelig.

Forbindelser mellom Israel og kurderne

Det er fra før kjent at Israel har hatt diskrete militære-, politiske- og handels-forbindelser med kurderne siden 1960-tallet.

Se også MIFFs artikkel Kurderne, Israel og MIFF.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har også gitt sin støtte til å opprette en uavhengig kurdisk stat.

Etter hjemkomsten til Israel har Gill Rosenberg blitt intervjuet av flere medier.

Nyhetsankeret i I24news, Lucy Aharish, som selv er israelsk muslim, hadde denne uken Gill Rosenberg på besøk i studio.

Gill i studio hos I24news (Foto: I24news)
Gill i studio hos I24news (Foto: I24news)

Gill startet med å fortelle at tiden i Syria og Irak hadde vært en god og positiv erfaring som hun hadde oppnådd mye gjennom. Det hadde vært viktig for henne å bli kjent med seg selv og å gjøre noe bra for verden.

Motivasjonen bak 

På spørsmål fra Lucy om hva hun tenkte da hun dro for å slåss mot «selve djevelen» svarte Gill:

– Jeg hadde sett på sosiale medier over lang tid det som skjedde i Sinjar, det som skjedde med de kristne og yazidiene, særlig kvinner og barn som hadde blitt fanget, voldtatt, torturert og solgt som sex-slaver.

– For meg var det som forskjellen mellom en krig og et folkemord, sa hun.

– Særlig for oss jøder som sier «aldri igjen». Jeg ble oppfostret med en grundig opplæring om Holocaust og jeg mener at folkemord ikke bare er mot det jødiske folk. Vi sier «aldri igjen» for alle og kan ikke forbli tause.

– Jeg så at de hadde kvinnelige krigere i frontlinjen som er likestilt med menn og slåss i samme stillinger, så jeg tenkte: Hvorfor ikke meg? Jeg er fysisk i stand til det og dette er en sak jeg virkelig og absolutt tror på.

Våpenopplæring

Etter å ha blitt transportert fra kurdernes hovedstad Erbil i Nord-Irak til Syria, måtte Gill få opplæring i å bruke de forskjellige våpnene som kurderne benytter. Det kunne være tysk-produserte, amerikanske M16 eller det russisk-produserte AK-47-geværet. Etter ca. en uke med opplæring fikk hun utdelt et gevær og ble sendt til fronten.

Gill Rosenberg med en ikke navngitt soldat (Foto: Facebook)
Gill Rosenberg med en ikke navngitt soldat (Foto: Facebook)

Hun ville ikke svare på spørsmål fra Luzy om hun hadde drept noen.

– Det er ikke et spørsmål som det passer å stille til en soldat, var svaret.

På spørsmål om hun hadde nærkontakt og fikk se ondskapen til IS, svarte hun at de slåss på en veldig feig måte.

– Enten sender de selvmordsbombere til en kontrollpost eller mot frontlinjen for å sprenge seg selv eller de skyter fra to kilometer unna. Det virker som om de forsøker å unngå nærkamper fordi de vet de vil tape. Vanligvis bruker de raketter eller granater, eller de skyter fra lang avstand med mitraljøser, svarte hun.

Bekymret for kurdiske venner

Hun ville ikke benekte at hun har problemer med å få sove og har mareritt på grunn av en følelse av skyld for å ha forlatt de kurdiske vennene. Hun var også bekymret for dem som fortsatt er i frontlinjen i kamp mot IS.

God stemning sammen med kurdere (Foto: Facebook)
God stemning sammen med kurdere (Foto: Facebook)

På Luzys spørsmål om hun ikke var redd for å dø på en forferdelig måte med publisering av en video i sosiale medier og på TV, svarte hun:

– Nei. Det er ganske morbid å diskutere dette på TV, men jeg hadde tenkt over det og gjort forberedelser. Dersom det verste ville skje, ville jeg spare den siste håndgranaten til meg selv. Jeg ville ikke la meg selv bli tatt til fange. Jeg ville tatt så mange av dem som mulig med meg i døden. Jeg hadde også på meg en 9 millimeter Glock 19. Jeg var forberedt for alle muligheter.

Gill Rosenberg fortalte i et intervju publisert 13. juli i Israels største betalingsavis Yedioth Ahronoth at hun valgte å forlate Syria og Irak på grunn av befolkningens negative holdninger til USA og Israel og fordi iranerne stadig økte sin innflytelse i Irak.

Hun har ingen planer om å returnere til Syria og Irak, men vil fortsette å jobbe for kurdernes sak og for minoritetene i Irak, som for eksempel de kristne og yazidiene.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart