– Et fritt Kurdistan blir «et Israel nummer to»

Arabiske ledere bruker det som et motargument, i Israel blir det sett på som en strategisk mulighet.

Kurdistans flagg.
Kurdistans flagg.

Mandag 25. september vil det bli avholdt folkeavstemning om selvstendighet i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Kurderne er ett av mange folkeslag i verden uten sin egen stat. Deres tradisjonelle område ligger i Irak, Tyrkia, Syria og Iran. Alle disse statene, pluss de arabiske landene, går imot at Kurdistan skal opprettes.

– Kurdistan vil bli «et Israel nummer to», sier Nuri al-Maliki med forakt. Maliki var statsminister i Irak fra 2006 til 2014.

Israelske ledere er svært forsiktig med å uttale seg om utviklingen i Kurdistan, men statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere sagt at Israel «må støtte kurdernes ønske om uavhengighet». – De fortjener det, la han til.

Den israelske akademikeren og forfatteren Edy Cohen mener israelske myndigheter må engasjere seg sterkere på kurdernes side.

– Det vil være i Israels interesse å trene kurdiske soldater, og det kan være fornuftig å bygge en flybase, skriver Cohen.

 

Relaterte artikler:

Tyrkia, Syria, Irak og Iran ivrer for opprettelse av en palestinsk stat, men konsekvensen kan bli stor på egen hjemmbane. Hvis noen få millioner palestinere skal få sin egen stat, hvorfor kan da ikke flere titalls millioner kurdere få det?

Å gi kurderne mer frihet i Irak kan skape en øy av stabilitet som kan inspirere resten av det tidligere Irak og siden resten av Midtøsten.

Med Israel for fred (MIFF) har en rekke norsk-kurdiske medlemmer. Noen av dem er aktive og deltar på våre landsmøter og samlinger ellers. Dette gjenspeiler at mange kurdere, både av dem som er bosatt i Vesten og dem som bor i Kurdistan, har sympati for Israel.

– Kurderne er et eldgammelt, demokratisk, fredselskende folk, som aldri har angrepet noe land. Det er på tide å hjelpe dem, sa Israels justisminister Ayelet Shaked (Bayit Yehudi) i 2016.

 

Takket være våre medlemmer og støttespillere er alle Med Israel for freds artikler på miff.no gratis tilgjengelig for alle interesserte. Den beste takken du kan gi er å bli medlem (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539. Med din hjelp kan vi nå enda flere med israelernes perspektiver og beste argumenter!

Forrige artikkelTerrororganisasjonen Hamas sender sin sommerhilsen til alle i LO
Neste artikkelTo kriger og hvor vanvittig ulikt de dekkes av norske medier
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.