Mener kurderne fortjener sin egen stat

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ga uttrykk for støtte til kurdisk uavhengighet.

Benjamin Netanyahu møtte 33 medlemmer av den amerikanske kongressen i forrige uke. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Benjamin Netanyahu møtte 33 medlemmer av den amerikanske kongressen i forrige uke. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

I møte med 33 amerikanske kongressmedlemmer i forrige uke skal statsminister Benjamin Netanyahu ha uttrykt støtte til at kurderne får sin egen stat, skriver avisen Jerusalem Post. Ifølge en kilde avisen har snakket med skal Netanyahu ha gitt uttrykk for en positiv holdning til en kurdisk stat i de kurdiske områdene i Irak, og skal ha sagt at kurderne er «et modig, vestlig folk som deler våre verdier».

Det er ikke ofte Netanyahu uttaler seg om det svært sensitive spørsmålet om kurdisk uavhengighet. USAs posisjon har tradisjonelt vært at de ikke ønsker at Irak skal bli delt opp i flere separate deler. I tillegg frykter Tyrkia at deres kurdiske minoritet vil kreve den samme uavhengigheten hvis det blir en kurdisk stat i Nord-Irak.

Uttalelsene fra Netanyahu kom bak lukkede dører. Ikke siden 2014 har den israelske statsministeren uttalt seg offentlig om temaet. Under en tale i Tel Aviv for tre år siden sa Netanyahu at Israel burde «støtte den kurdiske ambisjonen om uavhengighet».

Mandag 25. september vil det bli avholdt folkeavstemning om selvstendighet i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Kurderne er et av de største folkeslagene i verden som ikke har sin egen stat. Noen arabiske ledere sier at et fritt Kurdistan vil bli et «et Israel nummer to» og bruker det som et motargument. I tillegg til Irak og Tyrkia er det også store kurdiske befolkninger i Syria og Iran. Netanyahu er ikke den eneste israelske politikeren som er positiv til at kurderne får sin egen stat.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise