Israel i en egen Midtøsten-divisjon i likestilling

The Global Gender Gap Report fra World Economic Forum plasserer Israel langt foran naboene i kvinners rettigheter og muligheter, men Israel ligger bak Vest-Europa.
Israel ligger langt foran sine arabiske naboland i likestilling, men har fortsatt et stykke igjen for å nå vest-europeisk nivå. (Illustrasjonsfoto: Yaniv Golan, flickr.com)

Helt siden 2006 har World Economic Forum laget en årlig rapport om likestilling og mangel på likestilling i verdens land. Den niende rapporten ble nylig publisert.

På The Global Gender Gap Report 2014 kommer Israel på 65. plass av 142 land som er med i rangeringen. Israel ligger foran land som Chile (66), Italia (69) og Brasil (71), men bak land som Estland (62), Singapore (59) og Polen (57).

Det er få eller ingen land som skiller seg så entydig ut fra sine naboer som Israel. I Midtøsten og Nord-Afrika plasserer andre land seg på 113.-142. plass på rangeringen. «I Midtøsten og Nord-Afrika regionen er det bare Israel som har lukket over 70 prosent av kjønnsgapet, mens fem land har lukket mindre enn 60 prosent av kjønnsgapet,» heter det i rapporten.

Tabellen for land i Midtøsten og Nord-Afrika viser at Israel er i en egen divisjon.
Tabellen for land i Midtøsten og Nord-Afrika viser at Israel er i en egen divisjon.

I delrangeringen for politiske muligheter ligger Israel på 49. plass, foran USA som ligger på 54. plass.

Israel ligger bak de vesteuropeiske land i likestilling. Det siste året har den totale scoren til Israel i Gender Gap-rapporten falt på grunn av lavere score i delrangeringen for økonomisk deltakelse og mulighet. Israel ligger også langt bak når det gjelder likelønn for samme arbeid.

Israels totale score har økt 1,7 prosent fra 2006 til 2014. Norge har til sammenligning økt 4,8 prosent. Israels nærmeste naboland Jordan har hatt negativ utvikling i perioden, minus 2,3 prosent i total score.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise