Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Dystre utsikter for Libanon

Ifølge flere meldinger i arabiske og iranske medier har den syriske regjeringen bedt alle syriske statsborgere i Libanon [dem er det hundretusener av] om å forlate landet innen 15. juli. For da kan den nåværende politiske krisen gå over til å bli voldelig.

15. juli er dagen før FN sikkerhetsråd skal drøfte om det skal stasjoneres internasjonale overvåkere på grensen mellom Syria og Libanon, hvor det nå foregår en omfattende smugling av våpen til Hizbollah. Sikkerhetsrådet skal også drøfte en viktig rapport om mordet på den tidligere statsministeren i Libanon, Rafik Hariri. Det er Syria lite glad for, for syrerne regner med at de vil få skylden.

Opposisjonen i Libanon, ledet av Hizbollah, har truet med å ta «historiske skritt» og opprette en «regjering nummer to» i midten av juli.

Ynet har intervjuet Yaakov Amidror i sakens anledning. Han har vært høytstående offiser i den israelske militære etterretningen. Han mener at disse truslene fra det shia-muslimske Hizbollah mer viser svakhet enn styrke. Riktignok er shia-muslimene den største religiøse retningen i Libanon. Men de utgjør ikke mer enn ca. 40 % av befolkningen. I en eventuell borgerkrig vil shiaene trolig stå imot en samlet front av sunnier, kristne, drusere og andre. Få av dem ønsker at Hizbollah-lederen Nasrallah skal styre dem.

Amidror mener at dette er et eksempel på en kamp som går over store deler av Midtøsten mellom shia- og sunni-muslimer. Shiaene vil kanskje forsøke å ta makten i Libanon slik de i stor grad har gjort i Irak. Men forskjellen er at i Irak er de i flertall, det er de ikke i Libanon.

Trusselen fra Hizbollah, Syria og Iran om å bruke vold i Libanon, er rettet mot den libanesiske regjeringen, mot FN, mot USA og europeerne. I første omgang er det neppe tale om vold mot Israel. Men det kan komme etter hvert som sakene utvikler seg.

Kilde: En artikkel av Yaakov Lappin på Ynet (Yediot Aharonot) 8. juli 2007.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart