Hizbollah styrer i Sør-Libanon

Majdi Halabi er israelsk druser og journalist. De israelske druserne er generelt positive til og lojale mot Israel. De snakker arabisk, men er ikke muslimer. Halabi har tydeligvis gode kontakter i Sør-Libanon, og forteller hvordan livet er der.

Krigen i fjor sommer var mellom Israel og Hizbollah, som er en shia-muslimsk organisasjon. Krigen sluttet med at den libanesiske hæren, støttet av tusenvis av FN-soldater (UNIFIL), etablerte seg i Sør-Libanon og tok kontrollen der. Det skulle ikke være noen andre væpnede grupper. Hizbollah skulle altså ikke være der med våpen.

Til tross for dette har Hizbollah fått bringe inn enorme mengder avanserte våpen og ulike typer raketter til Libanon, og så smugles det videre sørover. Det er åpenbart at Hizbollah forbereder en ny krig mot Israel, og denne gangen med direkte støtte fra Syria og Iran.

Full kontroll
I mellomtiden har Hizbollah full kontroll i Sør-Libanon. Selv brylluper må samordnes med Hizbollah-aktivister slik alt går “ordentlig” for seg og ingen “uønskede sanger” blir sunget hvor man gir støtte til noen annen leder enn Hizbollah-lederen, Nasrallah. Hizbollah har mye penger å dele ut til gode venner. De gir også penger til å bygge opp igjen hus som ble ødelagt i krigen i fjor og til folk som har mistet jobben sin. Landsbyene i sør er lojale mot Hizbollah.

Revolusjon
Mye tyder på at Hizbollah planlegger en revolusjon hvor de skal ta over den libanesiske regjeringen. Som en ny alliert har de fått Michel Aoun. Han er en av de kristne lederne og har inntil nylig vært ansett som Israels mann. Det er forventet at kupp-regjerningen straks vil bli anerkjent av Syria og Iran. Det kan føre til en ny, blodig borgerkrig i Libanon.

Den nye alliansen kan være et tegn på det som skjedde ved krigen sommeren 2006. Mange grupper i Libanon hadde håpet at Israel skulle svekke Hizbollah vesentlig. Men Israels svake innsats gjorde at Hizbollah i stedet ble styrket. Dette må de andre tilpasse seg. Mange libanesere håper på en ny runde hvor Israel igjen vil framstå som den sterke.

Men til så lenge har Hizbollah full kontroll i Sør-Libanon. De kan ta fram sine våpen når tiden er inne og igjen bombardere Israel med raketter slik som under krigen sommeren 2006. Sikkerhetsrådets resolusjon 1701, som gjorde slutt på krigen sommeren 2006, er tomme ord.

Kilde: En artikkel av Majdi Halavi på Ynet (Yediot Aharonot) 13. juli 2007.

 

Forrige artikkelAdvarer mot å involvere Hamas
Neste artikkelBenny Morris: Israel tilbød Syria 99,9 prosent av Golan-høydene i 1999/2000
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no