Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Urolig fred på grensen mot Libanon

Sommeren 2006 var det krig mellom Israel og Hizbollah i Libanon. Før krigen kunne jordene i Israel like ved grensen ikke dyrkes, for væpnede Hizbollah-folk stod like på den andre siden, og risikoen var for stor. Etter krigen har det vært såpass rolig at folk stort sett har kunnet drive vanlig aktivitet i grenseområdet.

Sommeren 2006 var det krig mellom Israel og Hizbollah i Libanon. Før krigen kunne jordene i Israel like ved grensen ikke dyrkes, for væpnede Hizbollah-folk stod like på den andre siden, og risikoen var for stor. Etter krigen har det vært såpass rolig at folk stort sett har kunnet drive vanlig aktivitet i grenseområdet.

Men i det siste har det israelske forsvaret, IDF, oppfordret folk i nord til å forberede seg på at det kan smelle løs igjen når som helst. For selv om Hizbollah ikke framstår væpnet like ved grensen, har det store mengder våpen skjult i landsbyene. Nylig var det en stor eksplosjon i et av Hizbollahs våpenlagre.

Ny krig?
Krigen i 2006 brøt ut fordi Hizbollah kidnappet to israelske soldater som var på patrulje. Det er mye vanskeligere nå. Nå kjører flere soldater sammen, og i patruljen er det også panservogner med den beste beskyttelsen. I tillegg er grensen bedre overvåket, både av kameraer og av soldater. Så det er lite sannsynlig at Hizbollah kan sende fram til grensen en avdeling som er stor nok til å ta noen fra en patrulje til fange uten at israelerne oppdager det og tar sine forholdsregler.

Hizbollah-ledere har sagt i det siste at Hizbollah er klar til krig mot Israel igjen. Det er åpenbart at det har rustet opp igjen til et høyere nivå enn før krigen i 2006. Det er bygget en del nye hus i landsbyene. I forrige krig fant israelerne at nye hus ofte hadde våpenlagre og lyttestasjoner i kjelleren og de laveste etasjene, mens folk bodde lenger oppe i huset.

Dersom Israel og/eller USA angriper Irans atomprogram militært, venter de fleste at Hizbollah vil gå til aksjon. Hizbollah er shia-muslimer som de iranske lederne, og det er et nært forhold mellom dem. Israel har i den senere tid gjort noen åpenbare bevegelser, ikke minst ved at israelske krigsskip åpent og mediedekket har seilt gjennom Suezkanalen til Rødehavet. Det er da underforstått at disse skipene kan være på vei til å delta i et angrep på Iran, og at Egypt stilltiende støtter dette.

Avisen Sunday Times i London har meldt at Israel har fått en «forståelse» med Saudi-Arabia om at israelske militærfly skal få fly over Saudi-Arabia på vei til å angripe Irans atominstallasjoner. Men denne avisen skriver mye rart, og blir ikke alltid tatt særlig alvorlig.

Nye våpen fra Syria/Iran?
Israel frykter at Hizbollah har fått og vil kunne få overført forbedrede våpen fra Syria og Iran. Israelske overvåkingsfly flyr nå høyere enn tidligere av frykt for å bli rammet av et forbedret luftvern. Og israelske marinebåter holder seg lenger fra kysten av lignende grunn. Israel er i ferd med å utvikle en forbedret versjon av rakettforsvaret Barak, som brukes til å forsvare skip mot raketter.

Israelerne vet at Syria har et stort antall Scud-raketter som kan treffe temmelig nøyaktig. Syria har også ganske avanserte luftvern-systemer. Lastebiler med slikt utstyr bruker bare noen få timer til de aktuelle områdene i Libanon. Israels forsvarsminister, Ehud Barak, har advart om at Israel kan føle seg tvunget til å gå til militær aksjon dersom Hizbollah får våpen eller utstyr som endrer militærbalansen med Israel.

Blir det ny krig med Hizbollah, vil Israel i større grad enn tidligere angripe Libanons infrastruktur som veier, kraftverk, flyplasser og statlige institusjoner. Grunnen er at Hizbollah nå i større grad er integrert i den libanesiske staten. Det er det eneste Israel kan gjøre hvis det ikke vil sende store bakkestyrker inn i Hizbollahs meget godt utbygde forsvarsverker med et stort antall tunneler. Å sende raketter mot Israel, må ha en så høy pris at fienden kvir seg for det. Ellers er det åpent for terror.

Kilder: To artikler av Yaakov Katz på jpost.com (Jerusalem Post) 9. juli 2009 og 6. august 2009.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart